Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik z rosą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
blacha prostokątna 25x35 cm
Czas gotowania:
18 minut mieszania+ 75 minut mieszania
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
  • 440 g mleka
  • 100 g oleju

Bezowa pianka:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • prostokątna blacha 25×35 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 całe jajko, 2 żółtka, 100 g cukru i 5 g proszku do pieczenia.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Prostokątną blachę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć kruchym ciastem.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wbić 2 całe jajka, dodać 4 żółtka i 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko razem utrzeć. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać do masy 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 80 g proszku budyniu śmietankowego, wlać 440 g mleka i 100 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać 500 g twarogu sernikowego z wiaderka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  8. Zdjąć pokrywę, dodać drugą połowę czyli 500 g twarogu sernikowego z wiaderka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dokładnie wymieszać całą masę serową. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, gorący kruchy spód wylać masę serową, wyrównać wierzch. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec sernik 45 minut.
  10. W czasie, kiedy piecze się sernik, przygotować piankę bezową. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 6 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 6 minut, prędkość 4.
  11. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 200 g cukru.
  12. Zdjąć pokrywę. Na upieczony sernik równomiernie wyłożyć ubite białka jaj. Przy pomocy widelca na piani można zrobić wzorki.
  13. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez kolejne 15 minut.
  14. Sernik od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Po około 20 minutach na bezowej pianie powinny zacząć pokazywać się pierwsze kropelki rosy.
Udostępnij:
3.2 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Zrobilam sernik za pomocą SC-11. To była cała przyjemność, sernik smaczny i na pewno zrobię kolejny raz na święta 🎅

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis postaramy się poprawić podczas kolejnej aktualizacji 🙂

Kacper

Czy masło powinno być rozpuszczone albo bardzo miękkie?

joanna.szustakiewicz

Do ciasta kruchego polecamy dodać zimne masło 🙂

Beata

Witam nie pamiętam ile razy już robiłam sernik z rosą jest pyszny ale cały czas nie jest poprawiony przepis masakra

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis był ostatnio poprawiony. Prośba o doprecyzowanie co należałony poprawić?

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy