Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik z rosą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
blacha prostokątna 25x35 cm
Czas gotowania:
18 minut mieszania+ 75 minut mieszania
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 200 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40g)
  • 440 g mleka
  • 100 g oleju

Bezowa pianka:

  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
Dodatkowe:
  • prostokątna blacha 25×35 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Uwaga!!! Blacha po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 250 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 całe jajko, 2 żółtka, 100 g cukru i 5 g proszku do pieczenia.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Prostokątną blachę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć kruchym ciastem.
  4. Piekarnik nagrzać do 180°C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Wbić 2 całe jajka, dodać 4 żółtka i 200 g cukru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wszystko razem utrzeć. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać do masy 20 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią, 80 g proszku budyniu śmietankowego, wlać 440 g mleka i 100 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko razem wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, dodać 500 g twarogu sernikowego z wiaderka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać. Czas 1 minuta, prędkość 3.
  8. Zdjąć pokrywę, dodać drugą połowę czyli 500 g twarogu sernikowego z wiaderka. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, dokładnie wymieszać całą masę serową. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, gorący kruchy spód wylać masę serową, wyrównać wierzch. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec sernik 45 minut.
  10. W czasie, kiedy piecze się sernik, przygotować piankę bezową. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 6 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 6 minut, prędkość 4.
  11. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 4 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 200 g cukru.
  12. Zdjąć pokrywę. Na upieczony sernik równomiernie wyłożyć ubite białka jaj. Przy pomocy widelca na piani można zrobić wzorki.
  13. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C i piec przez kolejne 15 minut.
  14. Sernik od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Po około 20 minutach na bezowej pianie powinny zacząć pokazywać się pierwsze kropelki rosy.
Udostępnij:
3.6 8 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Zrobilam sernik za pomocą SC-11. To była cała przyjemność, sernik smaczny i na pewno zrobię kolejny raz na święta 🎅

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo się cieszymy 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis postaramy się poprawić podczas kolejnej aktualizacji 🙂

Kacper

Czy masło powinno być rozpuszczone albo bardzo miękkie?

joanna.szustakiewicz

Do ciasta kruchego polecamy dodać zimne masło 🙂

Beata

Witam nie pamiętam ile razy już robiłam sernik z rosą jest pyszny ale cały czas nie jest poprawiony przepis masakra

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis był ostatnio poprawiony. Prośba o doprecyzowanie co należałony poprawić?

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek