Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik wegański z tofu

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
10 - 12
Czas gotowania:
1 godzina + czas studzenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Spód do ciasta

  • 130 g ciastek owsianych, wegańskich
  • 60 g masła orzechowego

Masa

  • 450 g tofu naturalnego
  • 150 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 350 g mleka kokosowego
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • Sok z 3 cytryn
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Polewa czekoladowa

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 50 g mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, inne)
Dodatkowe:
  • Potrzebna będzie okrągła tortownica o średnicy ok 22 – 23cm.
  • Dno tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie:
  1. Przygotować spód do sernika: Do naczynia miksującego z nożem włożyć 130 g ciastek owsianych i 60 g masła orzechowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść. Można ugniatać za pomocą dłoni, łyżki, płaskim dnem szklanki itp. Tortownicę z ułożonym spodem włożyć do lodówki .
  3. Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 450 g pokruszonego tofu naturalnego, dodać 150 g ugotowanej kaszy jaglanej, 100 g przesianego cukru pudru, 50 g mąki ziemniaczanej (2 pełne łyżki), sok wyciśnięty z 3 cytryn, skórkę otartą z 1 cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 8.
  4. Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia. Wlać 350 g mleka kokosowego, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.
  5. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą.
  6. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 45 minut.
  7. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika, dobrze wystudzić (najlepiej kilka godzin w lodówce).
  8. Przygotować polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady dość drobno posiekać. W dzbanku umieścić nóż, wlać 50 g mleka roślinnego, zamknąć pokrywę, zagrzać – temperatura 75˚C, czas 1 min 40 sekund. Otworzyć pokrywę, do mleka roślinnego dodać posiekaną czekoladę. Zamknąć pokrywę, pozostawić na ok 1 minutę. Wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
  9. Ostudzony sernik udekorować ciepłą polewą czekoladową, posypać płatkami migdałowymi lub orzechami.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy