Uwaga! Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Przygotowanie:
Przygotować spód do sernika: Do naczynia miksującego z nożem włożyć 130 g ciastek owsianych i 60 g masła orzechowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 5.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść. Można ugniatać za pomocą dłoni, łyżki, płaskim dnem szklanki itp. Tortownicę z ułożonym spodem włożyć do lodówki .
Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku umieścić nóż, włożyć 450 g pokruszonego tofu naturalnego, dodać 150 g ugotowanej kaszy jaglanej, 100 g przesianego cukru pudru, 50 g mąki ziemniaczanej (2 pełne łyżki), sok wyciśnięty z 3 cytryn, skórkę otartą z 1 cytryny, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz szczyptę soli. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować masę – czas 30 sekund, prędkość 8.
Otworzyć pokrywę, łopatką zebrać masę ze ścian naczynia. Wlać 350 g mleka kokosowego, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do tortownicy. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec ok 45 minut.
Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika, dobrze wystudzić (najlepiej kilka godzin w lodówce).
Przygotować polewę czekoladową: 50 g gorzkiej czekolady dość drobno posiekać. W dzbanku umieścić nóż, wlać 50 g mleka roślinnego, zamknąć pokrywę, zagrzać – temperatura 75˚C, czas 1 min 40 sekund. Otworzyć pokrywę, do mleka roślinnego dodać posiekaną czekoladę. Zamknąć pokrywę, pozostawić na ok 1 minutę. Wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.