Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik krówkowy na kruchym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
blaszka okrągła o średnicy 24 cm
Czas gotowania:
6 minut mieszania+ 75 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 białka jaj
  • 5 całych jaj
  • 100 g masła
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej bez soli)
Dodatkowe:
  • okrągła blacha o średnicy 24 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Sernik przechowywać w lodówce.
  • Uważaj! Blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 150 g mąki pszennej, 20 g cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka jaj oraz 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w małą kostkę.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Okrągłą blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć kruchym ciastem.
  4. Piekarnik nagrzać do 170°C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 60°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać do masła pozostałe składniki: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, 2 białka jaj, 5 całych jaj, wsypać 40 g proszku budyniu śmietankowego bez cukru oraz 100 g cukru pudru.
  7. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę serową. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, jeszcze gorący kruchy spód wylać masę serową. Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° i piec przez równo 60 minut. Następnie wyłączyć, piekarnik. Nie otwierając drzwi piekarnika pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
  9. Sernik wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować 150 g masy kajmakowej z puszki, posypać drobno posiekanymi 50 g orzechów ziemnych.
Udostępnij:
3.7 25 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszkan

Pyszny mój pierwszy sernik będę robiła !!!

Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek