Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik krówkowy na kruchym cieście

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
blaszka okrągła o średnicy 24 cm
Czas gotowania:
6 minut mieszania+ 75 minut pieczenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 20 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka jaj
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 2 białka jaj
  • 5 całych jaj
  • 100 g masła
  • 40 g budyniu śmietankowego bez cukru
  • 100 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 150 g masy kajmakowej z puszki
  • 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej bez soli)
Dodatkowe:
  • okrągła blacha o średnicy 24 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Sernik przechowywać w lodówce.
  • Uważaj! Blacha z ciastem po wyjęciu z piekarnika jest gorąca!!!
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć wszystkie składniki na kruche ciasto, czyli: 150 g mąki pszennej, 20 g cukru pudru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka jaj oraz 100 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w małą kostkę.
  2. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto. Opcja ugniatanie, 2 minuty, prędkość 2.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć ciasto. Okrągłą blachę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy równomiernie wyłożyć kruchym ciastem.
  4. Piekarnik nagrzać do 170°C, podpiec spód około 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 100 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 60°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, dodać do masła pozostałe składniki: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka, 2 białka jaj, 5 całych jaj, wsypać 40 g proszku budyniu śmietankowego bez cukru oraz 100 g cukru pudru.
  7. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę serową. Czas 3 minuty, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę. Na podpieczony, jeszcze gorący kruchy spód wylać masę serową. Blachę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° i piec przez równo 60 minut. Następnie wyłączyć, piekarnik. Nie otwierając drzwi piekarnika pozostawić w nim sernik na kolejną godzinę.
  9. Sernik wyjąć z piekarnika, wierzch posmarować 150 g masy kajmakowej z puszki, posypać drobno posiekanymi 50 g orzechów ziemnych.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy