Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik kawowy

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
50 min
Liczba porcji:
8
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 500 g serka o smaku waniliowym
  • 150 g serka mascarpone
  • 180 g cukru
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 40 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g śmietany 30% do deserów
  • 25 g (1 czubata łyżka) mąki pszennej
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 100 g herbatników
  • 20 g bułki tartej
  • 120 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka 3,2%
  • 20 g orzechów laskowych
  • 20 g migdałów bez skórki

Dodatkowo: tortownica o średnicy ok. 23 cm, papier do pieczenia

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Czajnik PSC-100/W
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA!!!! Karmel jest gorący!!!! Zachowaj ostrożność!!!

Przygotowanie:

Krok 1 – Kawę wsyp do filiżanki/szklanki, rozpuść w 1 łyżce gorącej wody, pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2 – W naczyniu miksującym (1) umieść nóż, włóż 120 g masła i 50 g czekolady (połamanej). Zamknij pokrywę dzbanka, zamknij zaślepkę, podgrzewaj – czas 3 minuty, prędkość 1, temperatura 80°C

Krok 3 – Otwórz pokrywę dzbanka, do masła dodaj 100 g pokruszonych herbatników, 100 g płatków owsianych, 20 g bułki tartej, 20 g zwykłego cukru. Zamknij pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszaj – czas 30 sekund, prędkość 2

Krok 4 – Otwórz pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Masę uklep.

Krok 5 – W naczyniu miksującym (2) załóż motylek. Wbij 4 jajka, dodaj 120 g zwykłego cukru i 60 g cukru trzcinowego. Zamknij pokrywę dzbanka. Ucieraj – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otwórz pokrywę dzbanka. Porcjami dodawaj 500 g serka waniliowego. Ustaw prędkość 2, czas 3 minuty; co kilka sekund otwieraj pokrywę i dodawaj po kilka łyżek serka. Po ostatnim dodaniu serku masa powinna być jeszcze mieszana przez ok. 1 minutę. Można nie przerywać procesu mieszenia (nie zdejmować pokrywy), a masę serową podawać małą łyżką przez otwór w pokrywie.

Krok 7 – Otwórz pokrywę dzbanka. Do wymieszanej masy serowej dodaj 25 g mąki i rozpuszczoną, ostudzoną kawę. Zamknij pokrywę dzbanka, mieszaj 15 sekund, prędkość 2.

Krok 8 – Otwórz pokrywę dzbanka. Przełóż masę serową do tortownicy, na warstwę spodnią z herbatników. Wstaw do piekarnika i piecz 50 minut w 180°C. Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 9 – W umytym naczyniu miksującym (1) załóż motylek. Wlej 200 g śmietany 30%, ubijaj 2,5 minuty, prędkość 4. Otwórz pokrywę, dodaj 40 g cukru pudru i 150 g serka mascarpone. Ubić na sztywno – czas 30 sekund, prędkość 1.

Krok 10 – Za pomocą łopatki, posmarować ubitą śmietaną ostudzony sernik. Ciasto wstawić do lodówki.

Krok 11 – W umytym naczyniu miksującym (2) zamontuj nóż, wsyp  40 g zwykłego cukru na karmel, podgrzej: czas 5 minut, prędkość 1, temperatura 120°C. Otwórz pokrywę, łopatką wymieszaj karmelizujący się cukier. Dodaj dwie łyżki mleka 3,2%. Zamknij pokrywę, podgrzewaj – czas 1 minuta, prędkość 2, temperatura 100°C. Otwórz pokrywę, przy użyciu rękawicy kucharskiej wyjmij nóż (jest gorący). Do karmelu wrzuć orzechy i obrane ze skórki migdały. Wymieszaj łopatką. Obtoczone karmelem orzechy pojedynczo wyjąć łyżką na papier do pieczenia. Sernik wyjmij z lodówki, udekoruj karmelizowanymi orzechami i migdałami, kiedy ostygną.

Krok 12 – Gotowy sernik powinien być schłodzony w lodówce ok. 2-3 godzin.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy