Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik kawowy z cukrową nitką

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
powyżej 1 h
Liczba porcji:
10
Czas pieczenia:
50 min
Składniki:

• 550 g serka o smaku waniliowym z dodatkiem laski wanilii
• 1/2 szklanki cukru
• 1/4 szklanki cukru trzcinowego
• 4 jajka
• 1 czubata łyżka mąki pszennej
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
• 100 g herbatników
• 100 g płatków owsianych
• 1 łyżka bułki tartej
• 2 łyżki cukru
• 120 g masła
• 50 g gorzkiej czekolady
• 200 ml śmietany 30 % do ubijania do deserów
• 2 łyżki cukru pudru
• 150 g serka mascarpone
• 1 łyżka orzechów laskowych
• 1 łyżka migdałów
• 4 łyżki cukru

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Masło roztopić, osobno roztopić w kąpieli wodnej czekoladę.
Krok 2 – Herbatniki pokruszyć, dodać do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie łyżki cukru i wymieszać.
Krok 3 – Do tego wlać roztopione masło i czekoladę i połączyć składniki.
Krok 4 – Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę z herbatników i płatków.
Krok 5 – Masę uklepać łyżką na dnie i bokach formy.
Krok 6 – Kawę rozpuścić w łyżce wrzątku.
Krok 7 – Jajka utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Stopiono dodać do jajek ser cały czas miksując.
Krok 8 – Następnie dodać mąkę i ostudzoną kawę.
Krok 9 – Tak przygotowaną masę przelać na przygotowaną podstawę z herbatników.
Krok 10 – Włożyć do piekarnika i piec ok 50 minut w 180°C. Sernik ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 11 – Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Śmietaną posmarować z wierzchu ostudzony sernik.
Krok 12 – W rondelku rozpuścić pozostały cukier na karmel, wrzucić do niego orzechy i obrane ze skórki migdały.
Krok 13 – Orzechy wyciągać pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Z karmelu robimy widelcem nitki i układamy na cieście. Dekorujemy przygotowanymi orzechami i migdałami kiedy ostygną.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy