Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik kawowy z cukrowa nitką

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
10-12
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Spód do ciasta

  • 100 g herbatników
  • 80 g płatków owsianych
  • 120 g masła extra (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g (2 łyżki) cukru

 

Masa serowa

  • 600 g serka o smaku waniliowym lub serka na sernik
  • 120 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejMasa śmietanowa
  • 200 ml śmietany 36 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kila kropli soku z cytryny

Dekoracja

  • 4 łyżki cukru
  • 50 g obranych migdałów
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Robot kuchenny MRK-17
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast cukrowej nitki można sernik posypać prażonymi płatkami migdałów.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Czekoladę połamać na małe kawałki. Cukier puder przesiać przez sitko, śmietankę schłodzić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć herbatniki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, pokruszyć herbatniki – czas 5 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przesypać herbatniki do innego naczynia. Suchą ściereczką oczyścić naczynie z pozostałości herbatników.

Krok 4 – Do naczynia z nożem włożyć miękkie masło, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 2.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do masła dodać połamaną na kostki czekoladę. Zamknąć pokrywę i pozostawić czekoladę do rozpuszczenia na ok. 2 minuty. Po tym czasie wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do czekolady wsypać pokruszone herbatniki, płatki owsiane oraz cukier. Zamknąć pokrywę i wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Następnie zmiksować – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść.

Krok 8 – Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku założyć nóż i motylek. Włożyć żółtka, wsypać 120 g cukru. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ucierać żółtka – czas 6 minut, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, do żółtek dodać mąkę, rozpuszczona kawę i serek waniliowy. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę do tortownicy.

Krok 11 – Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez 50 minut, ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krok 12 – Przygotować masę śmietanową: do czystego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać śmietankę i wsypać cukier puder. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać śmietankę – czas 1 minuta, prędkość 4.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać serek mascarpone i kilka kropli cytryny, zamknąć pokrywę, wymieszać  – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć krem na ostudzony sernik. Rozprowadzić po całej powierzchni. Sernik wstawić do lodówki.

Krok 15 – Do małego rondelka wsypać 4 łyżki cukru, ustawić garnek na małym ogniu. Ogrzewać aż powstanie karmel (cukier się rozpuści i zmieni kolor na lekko brązowy). Do karmelu włożyć obrane ze skórki migdały, następnie wyjmować pojedynczo otoczone karmelem na papier do pieczenia. Karmel lekko przestudzić i za pomocą widelca wyciągać z niego cienkie nitki. Sernik udekorować migdałami i karmelowymi nitkami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy