Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik kajmakowy bez pieczenia

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
10 - 12
Czas pieczenia:
50 minut + czas studzenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Spód do ciasta :

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych (owsianych, typu digestive, maślanych lub podobnych)
  • 100 g miękkiego masła

Masa serowa :

  • 400 g serka na sernik (3 krotnie mielonego, może być z wiaderka)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 80 g śmietanki 30%
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)
  • 3 łyżki zimnej wody

Potrzebna będzie okrągła tortownica o średnicy ok 22 – 24cm. Dno tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – 3 łyżeczki żelatyny (12 g) wsypać do kubeczka, wlać 3 łyżki zimnej wody, wymieszać. Żelatynę pozostawić na kilak minut do napęcznienia.

Krok 2 – 150 g czekolady mlecznej połamać na kawałki, włożyć do dzbanka z nożem. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać czekoladę – 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć czekoladę do innego naczynia.

Krok 4 – Przygotować spód do sernika: Do naczynia miksującego z nożem włożyć 200 g ciastek/herbatników i 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, pokruszyć herbatniki – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść. Można ugniatać za pomocą dłoni, łyżki, płaskim dnem szklanki itp. Tortownicę z ułożonym spodem włożyć do lodówki .

Krok 6 – Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku założyć nóż. Wlać 80 g śmietanki 30%, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać 12 g namoczonej wcześniej żelatyny i 150 g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, pozostawić na 1 minutę. Wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Z noża zebrać pozostałości czekolady, włożyć do masy.

Krok 9 – Do dzbanka z czekoladą włożyć motylek. Włożyć 400 g serka na sernik, 400 g masy kajmakowej. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 1,5 minuty, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę serową do tortownicy. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą.

Krok 11 – Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować polewą czekoladową lub posypać czekoladą startą na tarce.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Pyszny

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy