Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik kajmakowy bez pieczenia

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
30 min
Liczba porcji:
10 - 12
Czas pieczenia:
50 minut + czas studzenia
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Spód do ciasta :

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych (owsianych, typu digestive, maślanych lub podobnych)
  • 100 g miękkiego masła

Masa serowa :

  • 400 g serka na sernik (3 krotnie mielonego, może być z wiaderka)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 80 g śmietanki 30%
  • 12 g żelatyny (3 łyżeczki)
  • 3 łyżki zimnej wody

Potrzebna będzie okrągła tortownica o średnicy ok 22 – 24cm. Dno tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Blender ręczny – zestaw MBL-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sernik najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – 3 łyżeczki żelatyny (12 g) wsypać do kubeczka, wlać 3 łyżki zimnej wody, wymieszać. Żelatynę pozostawić na kilak minut do napęcznienia.

Krok 2 – 150 g czekolady mlecznej połamać na kawałki, włożyć do dzbanka z nożem. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać czekoladę – 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przełożyć czekoladę do innego naczynia.

Krok 4 – Przygotować spód do sernika: Do naczynia miksującego z nożem włożyć 200 g ciastek/herbatników i 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, pokruszyć herbatniki – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzić na całej powierzchni i dokładnie ugnieść. Można ugniatać za pomocą dłoni, łyżki, płaskim dnem szklanki itp. Tortownicę z ułożonym spodem włożyć do lodówki .

Krok 6 – Dzbanek i nóż umyć. W dzbanku założyć nóż. Wlać 80 g śmietanki 30%, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać 12 g namoczonej wcześniej żelatyny i 150 g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, pozostawić na 1 minutę. Wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż. Z noża zebrać pozostałości czekolady, włożyć do masy.

Krok 9 – Do dzbanka z czekoladą włożyć motylek. Włożyć 400 g serka na sernik, 400 g masy kajmakowej. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę – czas 1,5 minuty, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć masę serową do tortownicy. Wyrównać wierzch lekko potrząsając tortownicą.

Krok 11 – Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować polewą czekoladową lub posypać czekoladą startą na tarce.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karolina

Pyszny

Natalia

Bardzo dobry! Następnym razem dam jednak mniej czekolady bo byl dla nas za slodki. Wyprobujemy tez z podstawa z calych krakersow na wzor 3bita.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek