Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sernik czarno – biały

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 minut + chłodzenie surowego ciasta 60 min
Liczba porcji:
10-12
Czas pieczenia:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Ciemne ciasto :

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 40 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa :

  • 1 kg serka mielonego na sernik (wiaderko)
  • 120 g cukru
  • 4 jaja ( białka + żółtka)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • Szczypta soli

 

Potrzebna będzie tortownica lub blacha do pieczenia wielkości ok. 35x23cm. Dno blachy/tortownicy trzeba wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować ciasto: W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać 100 g drobnego cukru, 40 g gęstej śmietany. Wsypać 400 g mąki, 40 g kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąc ciasto i podzielić je na dwie części (na spód i na wierzch). Każdą połowę pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 3 – Dzbanek i nóż dokładnie umyć.

Krok 4 – Masę serową zacząć robić dopiero wtedy, kiedy ciemne ciasto jest już schłodzone.

Krok 5 – 4 Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.

Krok 6 – W dzbanku założyć motylek. Do dzbanka wlać 4 białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 2 minuty, prędkość 5.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Za pomocą łopatki przełożyć pianę do innego naczynia.

Krok 8 – W dzbanku ponownie założyć motylek ( można nie myć dzbanka po pianie), włożyć 4 żółtka i wsypać 100g cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ucierać żółtka z cukrem – czas 3 minuty, prędkość 3.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do żółtek dodać 1 kg sera na sernik, wsypać 1 opakowanie budyniu waniliowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do masy serowej dodać pianę z białek. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę.

Krok 12 – Przygotować spód sernika: Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego ciasta. Rozłożyć starte ciasto w miarę równomiernie, ale nie ugniatać. Na starte ciasto za pomocą łopatki wyłożyć masę serową i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce do miski, posypać równomiernie na masę serową.

Krok 13 – Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok 50 minut. Wystudzić ciasto.

Udostępnij:
4.1 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aneta

Jak założyć nóż i motylek razem?nie da rady.Pozatym do ubicia piany z białek nóż nie jest potrzebny.Blacha ma być prostokąta czy tortownica bo na początku przepisu jest blacha a pod koniec tortownica 😄

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za uwagi. Przepis poprawiliśmy. Jeśli chodzi o wybór foremki do ciasta to proszę wybrać wg uznania. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków świątecznych 🙂

Natalia

Bardzo dobry serniczek. Prosimy o dodanie go do robota bo niestety w mrk-18 go nie ma.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany podczas najbliższej aktualizacji – specjalne na Pani życzenie:-)

Natalia

Ekstra! Dziękuję:)

joanna.szustakiewicz

🙂

agnesita1989

dziś robiłam jako test nowego „przyjaciela” domu w postaci MRK-18. Sernik ładnie wyrósł, jest smaczny, nie przesłodzony i treściwy. Składniki cenowo wychodzą bardzo korzystnie jak za dużą blachę ciasta. Zapewne będzie częstym dodatkiem przy spotkaniach towarzyskich w moim domu. Polecam wszystkim.

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy, że przepis udany i zagości u Pani na dłużej. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek