Krok 1 – Przygotować ciasto: W naczyniu miksującym założyć nóż. Włożyć 200 g miękkiego masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Dodać 100 g drobnego cukru, 40 g gęstej śmietany. Wsypać 400 g mąki, 40 g kakao i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 5.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę, wyjąc ciasto i podzielić je na dwie części (na spód i na wierzch). Każdą połowę pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Krok 3 – Dzbanek i nóż dokładnie umyć.
Krok 4 – Masę serową zacząć robić dopiero wtedy, kiedy ciemne ciasto jest już schłodzone.
Krok 5 – 4 Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek.
Krok 6 – W dzbanku założyć motylek. Do dzbanka wlać 4 białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, ubijać – czas 2 minuty, prędkość 5.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, wyjąć motylek. Za pomocą łopatki przełożyć pianę do innego naczynia.
Krok 8 – W dzbanku ponownie założyć motylek ( można nie myć dzbanka po pianie), włożyć 4 żółtka i wsypać 100g cukru. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, ucierać żółtka z cukrem – czas 3 minuty, prędkość 3.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do żółtek dodać 1 kg sera na sernik, wsypać 1 opakowanie budyniu waniliowego. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do masy serowej dodać pianę z białek. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę.
Krok 12 – Przygotować spód sernika: Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach połowę ciemnego ciasta. Rozłożyć starte ciasto w miarę równomiernie, ale nie ugniatać. Na starte ciasto za pomocą łopatki wyłożyć masę serową i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce do miski, posypać równomiernie na masę serową.
Krok 13 – Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok 50 minut. Wystudzić ciasto.
Jak założyć nóż i motylek razem?nie da rady.Pozatym do ubicia piany z białek nóż nie jest potrzebny.Blacha ma być prostokąta czy tortownica bo na początku przepisu jest blacha a pod koniec tortownica 😄
Dziękujemy za uwagi. Przepis poprawiliśmy. Jeśli chodzi o wybór foremki do ciasta to proszę wybrać wg uznania. Pozdrawiamy i życzymy udanych wypieków świątecznych 🙂
Bardzo dobry serniczek. Prosimy o dodanie go do robota bo niestety w mrk-18 go nie ma.
Dziękujemy za komentarz. Przepis będzie dodany podczas najbliższej aktualizacji – specjalne na Pani życzenie:-)
Ekstra! Dziękuję:)
🙂
dziś robiłam jako test nowego „przyjaciela” domu w postaci MRK-18. Sernik ładnie wyrósł, jest smaczny, nie przesłodzony i treściwy. Składniki cenowo wychodzą bardzo korzystnie jak za dużą blachę ciasta. Zapewne będzie częstym dodatkiem przy spotkaniach towarzyskich w moim domu. Polecam wszystkim.
Bardzo się cieszymy, że przepis udany i zagości u Pani na dłużej. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂