Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka ziemniaczana z bobem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g ziemniaków
  • 250 g młodego bobu (może być mrożony)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 40 g czerwonej cebuli (0,5 szt.)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Bób umyć, wsypać do koszyczka do gotowania. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i korzonki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części, szczypiorek drobno posiekać. Jogurt  dokładnie wymieszać z majonezem, dodać  0,5 łyżeczki soli  i pieprz.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 1,8 litra wody, wsypać sól (1 łyżka). Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, zagotować – funkcja gotowanie (ok. 10 min).

Krok 3 – Do gorącej wody włożyć koszyczek z bobem, zamknąć dzbanek pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożonymi ziemniakami. Gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć naczynie, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z bobem, przełożyć bób do miski, ostudzić.  Pojemnik z ziemniakami ponownie umieścić na dzbanku. Gotować dalej – temperatura 100˚C, czas 20 minut. 

Krok 5 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami, przełożyć je do innego naczynia, ostudzić. Z dzbanka wylać wodę, opłukać go i osuszyć. W naczyniu umieścić trzpień do tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić cebulę i rzodkiewki – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę tarczy, za pomocą łopatki przełożyć rzodkiewki z cebulą do miski z bobem. Dodać ostudzone ziemniaki, sos majonezowy i posiekany szczypiorek. Sałatkę wymieszać, ewentualnie doprawić. Odstawić do lodówki, podawać schłodzoną.

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy