Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka ziemniaczana z bobem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 350 g ziemniaków
  • 250 g młodego bobu (może być mrożony)
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 40 g czerwonej cebuli (0,5 szt.)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka gęstego majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę ok. 1,5×1,5 cm, umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Bób umyć, wsypać do koszyczka do gotowania. Rzodkiewki umyć, odciąć liście i korzonki. Cebulę obrać, przekroić na 2 części, szczypiorek drobno posiekać. Jogurt  dokładnie wymieszać z majonezem, dodać  0,5 łyżeczki soli  i pieprz.

Krok 2 – Do dzbanka wlać 1,8 litra wody, wsypać sól (1 łyżka). Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, zagotować – funkcja gotowanie (ok. 10 min).

Krok 3 – Do gorącej wody włożyć koszyczek z bobem, zamknąć dzbanek pojemnikiem do gotowania na parze z wyłożonymi ziemniakami. Gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut.

Krok 4 – Otworzyć naczynie, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z bobem, przełożyć bób do miski, ostudzić.  Pojemnik z ziemniakami ponownie umieścić na dzbanku. Gotować dalej – temperatura 100˚C, czas 20 minut. 

Krok 5 – Zdjąć pojemnik z ziemniakami, przełożyć je do innego naczynia, ostudzić. Z dzbanka wylać wodę, opłukać go i osuszyć. W naczyniu umieścić trzpień do tarczy i tarczę do cięcia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić cebulę i rzodkiewki – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę tarczy, za pomocą łopatki przełożyć rzodkiewki z cebulą do miski z bobem. Dodać ostudzone ziemniaki, sos majonezowy i posiekany szczypiorek. Sałatkę wymieszać, ewentualnie doprawić. Odstawić do lodówki, podawać schłodzoną.

Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek