Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z ogórków do słoika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 minut
Liczba porcji:
około 4 słoiki o pojemności 400 ml każdy
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cukinii
  • 200 g czerwonej papryki
  • 150 g żółtej papryki
  • 250 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 80 g soli

Zalewa:

  • 1000 g wody
  • 250 g octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 20 g soli

Przyprawy na 1 słoik o pojemności 400 ml:

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki białej gorczycy
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Słoiki po wyjęciu z garnka są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osuszyć, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych, z cukinii odciąć końcówki, marchewkę i cebulę obrać.
  2. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć 2 kg ogórków w plasterki. Czas 1 minuta, prędkość 6.
  3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte ogórki przesypać do większej miski.
  4. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 1 kg cukinii przekroić wzdłuż na pół. Zetrzeć cukinię w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  5. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, startą cukinię przesypać do miski z ogórkami.
  6. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 200 g czerwonej papryki i 150 g żółtej papryki (oczyszczone z gniazd nasiennych) zetrzeć na tarce do cięcia w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  7. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte papryki przesypać do miski z ogórkami.
  8. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 250 g cebuli i 250 g marchewki zetrzeć na tarce do cięcia w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  9. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte warzywa przesypać do miski z ogórkami.
  10. Do miski z warzywami wsypać 80 g soli. Dłońmi wszystko razem dobrze wymieszać. Miskę odstawić na 2-3 godziny, aż warzywa puszczą sok.
  11. Warzywa odsączyć z soku, który puściły i przekładać je do wyparzonych słoików o pojemności 400 ml (lekko je w słoiku dociskając).
  12. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu, 1 liściu laurowym i wsypać po pół łyżeczki białej gorczycy.
  13. Teraz pora przygotować zalewę. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, 250 g octu spirytusowego 10%, wsypać 200 g cukru i 20 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zalewę zagotować. Opcja na parze, czas 5 minut, prędkość 1.
  14. Zdjąć pokrywę, gorącą zalewę przelewać do słoików tak, aby zalewa w całości pokrywała warzywa. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  15. Na dno garnka położyć ścierkę, do garnka wkładać słoiki z surówką tak, aby słoiki się nie stykały. Zalać je wodą do 3/4 ich wysokości.
  16. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
  17. Następnie słoiki układać do góry dniem w chłodnym miejscu na ściereczce, aby dobrze się wystudziły. Sałatka jest gotowa po około 4 dniach.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy