Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z ogórków do słoika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 minut
Liczba porcji:
około 4 słoiki o pojemności 400 ml każdy
Czas gotowania:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • tarcza
Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 1 kg cukinii
  • 200 g czerwonej papryki
  • 150 g żółtej papryki
  • 250 g marchewki
  • 250 g cebuli
  • 80 g soli

Zalewa:

  • 1000 g wody
  • 250 g octu spirytusowego 10%
  • 200 g cukru
  • 20 g soli

Przyprawy na 1 słoik o pojemności 400 ml:

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki białej gorczycy
Wskazówki:

Ostrzeżenia- Słoiki po wyjęciu z garnka są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Wszystkie warzywa dobrze umyć i osuszyć, z papryk pozbyć się gniazd nasiennych, z cukinii odciąć końcówki, marchewkę i cebulę obrać.
  2. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. Zetrzeć 2 kg ogórków w plasterki. Czas 1 minuta, prędkość 6.
  3. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte ogórki przesypać do większej miski.
  4. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 1 kg cukinii przekroić wzdłuż na pół. Zetrzeć cukinię w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  5. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, startą cukinię przesypać do miski z ogórkami.
  6. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 200 g czerwonej papryki i 150 g żółtej papryki (oczyszczone z gniazd nasiennych) zetrzeć na tarce do cięcia w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  7. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte papryki przesypać do miski z ogórkami.
  8. W naczyniu miksującym zamontować trzpień, a na niego tarczę do cięcia w plasterki. Założyć pokrywę z popychaczem. 250 g cebuli i 250 g marchewki zetrzeć na tarce do cięcia w plasterki. Czas 30 sekund, prędkość 6.
  9. Zdjąć pokrywę z popychaczem, zdjąć tarczę, starte warzywa przesypać do miski z ogórkami.
  10. Do miski z warzywami wsypać 80 g soli. Dłońmi wszystko razem dobrze wymieszać. Miskę odstawić na 2-3 godziny, aż warzywa puszczą sok.
  11. Warzywa odsączyć z soku, który puściły i przekładać je do wyparzonych słoików o pojemności 400 ml (lekko je w słoiku dociskając).
  12. Do każdego słoika włożyć po 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu, 1 liściu laurowym i wsypać po pół łyżeczki białej gorczycy.
  13. Teraz pora przygotować zalewę. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, 250 g octu spirytusowego 10%, wsypać 200 g cukru i 20 g soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Zalewę zagotować. Opcja na parze, czas 5 minut, prędkość 1.
  14. Zdjąć pokrywę, gorącą zalewę przelewać do słoików tak, aby zalewa w całości pokrywała warzywa. Słoiki mocno zakręcić pokrywkami.
  15. Na dno garnka położyć ścierkę, do garnka wkładać słoiki z surówką tak, aby słoiki się nie stykały. Zalać je wodą do 3/4 ich wysokości.
  16. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku.
  17. Następnie słoiki układać do góry dniem w chłodnym miejscu na ściereczce, aby dobrze się wystudziły. Sałatka jest gotowa po około 4 dniach.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek