Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka z jajek i groszku z porem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
4 - 6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupki
  • 1 puszka groszku
  • 40 g pora (biała część)
  • 60 g gęstego majonezu (1 czubata łyżka)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz do smaku ( niecałe 0,5 łyżeczki)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 40 g białej części pora pokrojonego na małe kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 10.
  2. Otworzyć pokrywę, łopatką zabrać por ze ścianek naczynia.
  3. Do posiekanego pora dodać 6 jajek ugotowanych na twardo przekrojonych na ćwiartki, zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 18 sekund, prędkość 3.
  4. Otworzyć pokrywę, dodać osączony z zalewy groszek z puszki, 1 czubatą łyżkę gęstego majonezu, 1 płaską łyżeczkę soli, solidną szczyptę pieprzu, 3 łyżki posiekanego szczypiorku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do salaterki.
Udostępnij:
3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jola

Czy w przepisie nie ma błędu? To jest sałatka czy pasta ? W opisie przepsiu info, że ostatnia czynność jest na obrotach wstecznych. Ale przy wykonaniu nie da się zmienić na obroty wsteczne i automatycznie są zwykle obroty noża przez co zamiast sałatki wychodzi pasta.

Zobacz również
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado