Krok 1 – Przygotować produkty: jabłka obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać ją niewielką ilością zimnej wody, zamieszać i pozostawić do napęcznienia.
Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić jabłka – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć jabłka do innego naczynia. W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 30 ml (miarka) wody, włożyć jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Poddusić jabłka – temperatura 100˚C, czas 8 min, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorących jabłek dodać żelatynę, miód, sok z cytryny i cynamon. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek i przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Umyć dzbanek.
Krok 6 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać śmietankę, dodać margarynę pokrojoną na nieduże kawałki, cukier i mąkę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać, funkcja wyrabiania ciasta – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę. Podsypując mąką zagnieść lekko ciasto, uformować prostokąt i rozwałkować go cienko na wielkość ok. 30x55cm. Nożem pokroić ciasto w poprzek w paski szerokości ok. 3 cm, każdy pasek zawinąć na metalową foremkę do rurek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rurki ułożyć na blasze. Każdą rurkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C z termoobiegiem i piec ok 15-20min aż będą lekko brązowe. Wyjąć, ostudzić i usunąć metalowe foremki.
Krok 8 – Wykończyć krem: Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć niewielkimi porcjami serek mascarpone oraz ostudzone jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać krem – czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć krem do innego naczynia. Rurki nadziewać kremem za pomocą worka cukierniczego lub rożka z papieru do pieczenia.