Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rurki z kremem jabłkowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
20 szt
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
  • tarcza
Składniki:

Ciasto na rurki

  • 250 g mąki
  • 130 g margaryny w temperaturze pokojowej
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 jajko do smarowania rurek
  • Cukier do posypania

Krem

  • 2 szt jabłek (ok 280g)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny (5-6g)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: jabłka obrać, przekroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Żelatynę wsypać do kubeczka, zalać ją niewielką ilością zimnej wody, zamieszać i pozostawić do napęcznienia.

Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić jabłka – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć jabłka do innego naczynia. W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 30 ml (miarka) wody, włożyć jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Poddusić jabłka – temperatura 100˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do gorących jabłek dodać żelatynę, miód, sok z cytryny i cynamon. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zgarnąć masę ze ścianek i przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Umyć dzbanek.

Krok 6 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać śmietankę, dodać margarynę pokrojoną na nieduże kawałki, cukier i mąkę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać, funkcja wyrabiania ciasta – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę. Podsypując mąką zagnieść lekko ciasto, uformować prostokąt i rozwałkować  go cienko na wielkość ok. 30x55cm. Nożem pokroić ciasto w poprzek w paski szerokości ok. 3 cm, każdy pasek zawinąć na metalową foremkę do rurek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rurki  ułożyć na blasze. Każdą rurkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180˚C z termoobiegiem i piec ok 15-20min aż będą lekko brązowe. Wyjąć, ostudzić i usunąć metalowe foremki.

Krok 8 – Wykończyć krem: Do naczynia miksującego założyć motylek, włożyć niewielkimi porcjami serek mascarpone oraz ostudzone jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wymieszać krem – czas 1 minuta,  prędkość 2.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć krem do innego naczynia. Rurki nadziewać kremem za pomocą worka cukierniczego lub rożka z papieru do pieczenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek