Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 4 liście świeżej bazylii
  • 80 g tartego sera mozzarella

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 20 g czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g suszonego oregano
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Dodatkowe:
  • naczynie żaroodporne
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczeni
Wskazówki:

Uwaga- naczynie żaroodporne i blacha po wyjęciu z piekarnika są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Z cukinii obciąć końcówki. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie, podłużne plasterki. Każdy plasterek cukinii ułożyć obok siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić łyżką oliwy z oliwek.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec plasterki cukinii 25 minut. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, cukinię wystudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 250 g serka ricotta, 4 listki bazylii świeżej, 1 jajko i 30 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz do cukinii. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czosnek. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia.
  7. Do naczynia wlać łyżkę oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać 10 g suszonego oregano, 5 g soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  9. Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki.
  10. Na każdym plasterku cukinii położyć po łyżeczce farszu, cukinię zawinąć w roladkę.
  11. Na dnie naczynia żaroodpornego posmarować odrobinę sosu pomidorowego, na niego położyć roladki z cukinii. Na wierzch polać pozostały sos pomidorowy, posypać 80 g tartego sera mozzarella.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec roladki bez przykrycia około 20 minut.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek