Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 4 liście świeżej bazylii
  • 80 g tartego sera mozzarella

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 20 g czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g suszonego oregano
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Dodatkowe:
  • naczynie żaroodporne
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczeni
Wskazówki:

Uwaga- naczynie żaroodporne i blacha po wyjęciu z piekarnika są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Z cukinii obciąć końcówki. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie, podłużne plasterki. Każdy plasterek cukinii ułożyć obok siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić łyżką oliwy z oliwek.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec plasterki cukinii 25 minut. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, cukinię wystudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 250 g serka ricotta, 4 listki bazylii świeżej, 1 jajko i 30 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz do cukinii. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czosnek. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia.
  7. Do naczynia wlać łyżkę oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać 10 g suszonego oregano, 5 g soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  9. Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki.
  10. Na każdym plasterku cukinii położyć po łyżeczce farszu, cukinię zawinąć w roladkę.
  11. Na dnie naczynia żaroodpornego posmarować odrobinę sosu pomidorowego, na niego położyć roladki z cukinii. Na wierzch polać pozostały sos pomidorowy, posypać 80 g tartego sera mozzarella.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec roladki bez przykrycia około 20 minut.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką