Uwaga- naczynie żaroodporne i blacha po wyjęciu z piekarnika są gorące!!!
Przygotowanie:
Z cukinii obciąć końcówki. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie, podłużne plasterki. Każdy plasterek cukinii ułożyć obok siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić łyżką oliwy z oliwek.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec plasterki cukinii 25 minut. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, cukinię wystudzić.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 250 g serka ricotta, 4 listki bazylii świeżej, 1 jajko i 30 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz do cukinii. Czas 10 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czosnek. Czas 5 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia.
Do naczynia wlać łyżkę oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać 10 g suszonego oregano, 5 g soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki.
Na każdym plasterku cukinii położyć po łyżeczce farszu, cukinię zawinąć w roladkę.
Na dnie naczynia żaroodpornego posmarować odrobinę sosu pomidorowego, na niego położyć roladki z cukinii. Na wierzch polać pozostały sos pomidorowy, posypać 80 g tartego sera mozzarella.
Piekarnik nagrzać do 180°C, piec roladki bez przykrycia około 20 minut.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.