Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 2 cukinie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 g serka ricotta
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 4 liście świeżej bazylii
  • 80 g tartego sera mozzarella

Sos pomidorowy:

  • 500 g passaty pomidorowej
  • 20 g czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 g suszonego oregano
  • 5 g soli
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu
Dodatkowe:
  • naczynie żaroodporne
  • papier do pieczenia
  • blacha do pieczeni
Wskazówki:

Uwaga- naczynie żaroodporne i blacha po wyjęciu z piekarnika są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. Z cukinii obciąć końcówki. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie, podłużne plasterki. Każdy plasterek cukinii ułożyć obok siebie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skropić łyżką oliwy z oliwek.
  2. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec plasterki cukinii 25 minut. Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika, cukinię wystudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać 250 g serka ricotta, 4 listki bazylii świeżej, 1 jajko i 30 g tartego parmezanu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać farsz do cukinii. Czas 10 sekund, prędkość 5.
  4. Zdjąć pokrywę, farsz przełożyć do miseczki, naczynie umyć.
  5. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 20 g czosnku. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić czosnek. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia.
  7. Do naczynia wlać łyżkę oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć czosnek. Temperatura 100°C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, wlać 500 g passaty pomidorowej, wsypać 10 g suszonego oregano, 5 g soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, zagotować sos pomidorowy. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 1.
  9. Zdjąć pokrywę, sos przelać do miseczki.
  10. Na każdym plasterku cukinii położyć po łyżeczce farszu, cukinię zawinąć w roladkę.
  11. Na dnie naczynia żaroodpornego posmarować odrobinę sosu pomidorowego, na niego położyć roladki z cukinii. Na wierzch polać pozostały sos pomidorowy, posypać 80 g tartego sera mozzarella.
  12. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec roladki bez przykrycia około 20 minut.
Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek