Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rolada jagodowo – śmietankowa

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
10 min
Składniki:

• 4 jajka
• 25 dag jagód
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• ½ szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 ½ szklanki śmietany kremówki
• 3 łyżki gęstego soku owocowego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Oddzielić białka od żółtek. Białka z połową cukru ubić na sztywno. Z żółtek, reszty cukru, cukru waniliowego ubić puszystą, kremową masę.
Krok 2 – Do masy wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Krok 3 – Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Krok 4 – Wilgotną ściereczkę posypać 2 łyżkami cukru, ułożyć na niej ciepłe ciasto, zdjąć papier i zwinąć ciasto w rulon.
Krok 5 – Jagody delikatnie utrzeć (trochę odłożyć do dekoracji).
Krok 6 – Dwie szklanki śmietany ubić na sztywno z cukrem. Dodać jagody, wymieszać.
Krok 7 – Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną z jagodami, powtórnie zwinąć.
Krok 8 – Ubić pozostałą śmietanę do dekoracji i posmarować nią roladę. Udekorować jagodami i polać sokiem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką