Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rolada jagodowo – śmietankowa

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
do 1 h
Liczba porcji:
6
Czas pieczenia:
10 min
Składniki:

• 4 jajka
• 25 dag jagód
• ½ szklanki cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• ½ szklanki mąki pszennej
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej
• 2 ½ szklanki śmietany kremówki
• 3 łyżki gęstego soku owocowego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Oddzielić białka od żółtek. Białka z połową cukru ubić na sztywno. Z żółtek, reszty cukru, cukru waniliowego ubić puszystą, kremową masę.
Krok 2 – Do masy wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Ostrożnie połączyć z pianą z białek.
Krok 3 – Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220oC.
Krok 4 – Wilgotną ściereczkę posypać 2 łyżkami cukru, ułożyć na niej ciepłe ciasto, zdjąć papier i zwinąć ciasto w rulon.
Krok 5 – Jagody delikatnie utrzeć (trochę odłożyć do dekoracji).
Krok 6 – Dwie szklanki śmietany ubić na sztywno z cukrem. Dodać jagody, wymieszać.
Krok 7 – Ciasto rozwinąć, posmarować śmietaną z jagodami, powtórnie zwinąć.
Krok 8 – Ubić pozostałą śmietanę do dekoracji i posmarować nią roladę. Udekorować jagodami i polać sokiem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy