Przepis nadesłany przez: Mauro Amarante
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym

Stopień trudności:
trudny
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
55 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 200 g liści bazylii
  • 300 g oleju
  • 250 g ogórka zielonego
  • szparagi
  • 1000 g wody + 2 łyżeczki soli
  • 200 g gorgonzola
  • 100 g śmietany
  • 40 g cebuli
  • 100 g ryżu
  • 30 g białego wina
  • 650 g wywaru

 

Przygotowanie:
  1. Założyć nóż. Do dzbanka włożyć 200 g liści bazylii i 300 g oleju. Czas 20 s prędkość 12.
  2. Zgarnąć składniki na dno naczynia. Czas 10 min, temperatura 50 st C, prędkość 2
  3. Przygotować sitko o średnicy ok 20 cm. Wyłożyć je dokładnie warstwą papieru kuchennego i potrójnie złożoną gazą.
  4. Przełożyć zawartość dzbanka na sitko i pozostawić do przefiltrowania.
  5. Oczyścić szparagi, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić je na mniejsze kawałki i wrzucić do dzbanka.
  6. Główki szparag odkroić i odłożyć. Łodygi pokroić w 2 cm kawałki, odłożyć.
  7. Założyć mieszadło. Wlać 1000 g wody i 2 łyżeczki soli. 120 st C, 20 min, prędkość 1.
  8. Przecedzić wywar i przelać do innego naczynia.
  9. Umyć dzbanek i nóż. Włożyć pokrojony w kostkę ser gorgonzola (200 g) i wlać 100 g śmietany. Czas 3 min, temperatura 50 st C, prędkość 3.
  10. Uzyskany sos przełożyć do małego rondelka.
  11. Umyć dzbanek i założyć nóż. Wrzucić łodygi szparagów i 40 g cebuli. Czas 12s, prędkość 6.
  12. Zgarnąć składniki na dno naczynia. Czas 3 min, temperatura 100 st C, prędkość 1.
  13. Dodać 100 g ryżu. Czas 1 min, temperatura 100 st C, prędkość 1, obroty wsteczne.
  14. Wlać 30 g białego wina, otworzyć zaślepkę. 100 st C, 1 min, prędkość 1, obroty wsteczne.
  15. Zgarnąć składniki na dno naczynia, dodać 500 g przygotowanego wcześniej wywaru i kilka główek ze szparagów. Pozostałe główki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Naczynie nałożyć na dzbanek zamiast pokrywy. Czas 12 min, temperatura 100 st C, prędkość 1, obroty wsteczne.
  16. W razie potrzeby dodać soli. Dodać 150 g wywaru. Główki szparagów przełożyć do dzbanka. 5 min, 100 st C, prędkość 1, obroty wsteczne.
  17. Podgrzać sos serowy.
  18. Risotto podawać polane sosem z gorgonzoli i bazyliową oliwą.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek