Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto z dynią, kurczakiem i kiełbasą chorizo

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g piersi kurczaka
  • 300 g ryżu arborio do risotto
  • 150 g dyni (bez skóry i pestek)
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 50 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina
  • kilka listków posiekanej bazylii do posypania
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.

Krok 2 – 50 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2 cm (jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Krok 3 – 300 g piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm).

Krok 4 – 150 g dyni bez skóry i pestek pokroić w kawałki ok. 2 cm.

Krok 5 – Ze 100 g kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, kiełbasę pokroić w paski lub kostkę.

Krok 6 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 50 g sera parmezan, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 8 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli dodać 150 g pokrojonej na kawałki dymi, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać dynię – czas 10 sekund, prędkość 8.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę, czosnek i dynię – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do dyni i cebuli włożyć 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej  w paski, wlać 100 g białego wina. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do naczynia wsypać 300 g ryżu arborio do risotto, wlać 500 g wody, dodać 300 g pokrojonego na kawałki kurczaka, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 18 minut, prędkość 1.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok 5 minut.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekaną bazylią.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy