Krok 1 – Przygotować produkty: 100 g cebuli i 2 ząbki czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części.
Krok 2 – 50 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2 cm (jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).
Krok 3 – 300 g piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w nieduże kawałki (ok. 1 cm).
Krok 4 – 150 g dyni bez skóry i pestek pokroić w kawałki ok. 2 cm.
Krok 5 – Ze 100 g kiełbasy chorizo zdjąć skórkę, kiełbasę pokroić w paski lub kostkę.
Krok 6 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 50 g sera parmezan, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.
Krok 8 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli dodać 150 g pokrojonej na kawałki dymi, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać dynię – czas 10 sekund, prędkość 8.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę, czosnek i dynię – temperatura 90˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, do dyni i cebuli włożyć 100 g kiełbasy chorizo pokrojonej w paski, wlać 100 g białego wina. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do naczynia wsypać 300 g ryżu arborio do risotto, wlać 500 g wody, dodać 300 g pokrojonego na kawałki kurczaka, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 18 minut, prędkość 1.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok 5 minut.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekaną bazylią.