Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut+ czas na wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
16 sztuk
Czas smażenia:
około 25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 180 g mleka
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g jabłek (waga bez skórki i gniazd nasiennych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 150 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych). Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić jabłka. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, jabłka przełożyć do miseczki. Naczynie miksujące wyczyścić.
  3. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 180 g mleka, wsypać 25 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  4. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 230 g mąki pszennej, 1 jajko i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  6. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, dodać rozdrobnione wcześniej jabłka. Przy pomocy silikonowej łopatki dobrze wmieszać jabłka w ciasto.
  8. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  9. Na patelni rozgrzać olej (nie może być zbyt gorący, bo racuchy spalą się z wierzchu i będą surowe w środku). Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, kłaść na rozgrzany olej, ciasto lekko spłaszczyć. Smażyć racuchy na rumiano z obu stron.
  10. Racuchy przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maluch

Pyszne , puszyste i aromatyczne 😋

joanna.szustakiewicz

Super! Dziękujemy za komentarz 🙂

KasiaI

Moje dzieci mogą je jeść na okrągło

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Nie ma to jak domowe racuchy 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek