Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut+ czas na wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
16 sztuk
Czas smażenia:
około 25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 180 g mleka
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g jabłek (waga bez skórki i gniazd nasiennych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 150 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych). Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić jabłka. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, jabłka przełożyć do miseczki. Naczynie miksujące wyczyścić.
  3. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 180 g mleka, wsypać 25 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  4. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 230 g mąki pszennej, 1 jajko i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  6. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, dodać rozdrobnione wcześniej jabłka. Przy pomocy silikonowej łopatki dobrze wmieszać jabłka w ciasto.
  8. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  9. Na patelni rozgrzać olej (nie może być zbyt gorący, bo racuchy spalą się z wierzchu i będą surowe w środku). Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, kłaść na rozgrzany olej, ciasto lekko spłaszczyć. Smażyć racuchy na rumiano z obu stron.
  10. Racuchy przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
4 7 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maluch

Pyszne , puszyste i aromatyczne 😋

joanna.szustakiewicz

Super! Dziękujemy za komentarz 🙂

KasiaI

Moje dzieci mogą je jeść na okrągło

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Nie ma to jak domowe racuchy 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy