Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut+ czas na wyrastanie ciasta
Liczba porcji:
16 sztuk
Czas smażenia:
około 25 minut
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 180 g mleka
  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g jabłek (waga bez skórki i gniazd nasiennych)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 150 g jabłek (bez skórki i gniazd nasiennych). Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić jabłka. Czas 7 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, jabłka przełożyć do miseczki. Naczynie miksujące wyczyścić.
  3. Do naczynia miksującego zamontować nóż. Wlać 180 g mleka, wsypać 25 g cukru, 20 g mąki pszennej i dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podgrzać rozczyn drożdżowy. Temperatura 40°C, czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 1.
  4. Tak przygotowany rozczyn pozostawić w naczyniu na około 10 minut, aby podrósł.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać pozostałe 230 g mąki pszennej, 1 jajko i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wyrobić ciasto drożdżowe. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  6. Teraz trzeba dobrze zagnieść ciasto. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, dodać rozdrobnione wcześniej jabłka. Przy pomocy silikonowej łopatki dobrze wmieszać jabłka w ciasto.
  8. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ciasto drożdżowe pozostawić w naczyniu do wyrośnięcia na około 40 minut.
  9. Na patelni rozgrzać olej (nie może być zbyt gorący, bo racuchy spalą się z wierzchu i będą surowe w środku). Łyżką nabierać niewielkie porcje ciasta, kłaść na rozgrzany olej, ciasto lekko spłaszczyć. Smażyć racuchy na rumiano z obu stron.
  10. Racuchy przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
3.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maluch

Pyszne , puszyste i aromatyczne 😋

joanna.szustakiewicz

Super! Dziękujemy za komentarz 🙂

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado