Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Puree ziemniaczane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
Składniki:
  • 800 g ziemniaków (600g obranych)
  • 100 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

W taki sposób można przygotować również puree z batatów. Czas gotowania batatów 25 min.

Przygotowanie:

Krok 1 – Ziemniaki obrać, pokroić w dość duże plastry, umieścić w koszyczku do gotowania.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z ziemniakami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć  zaślepkę. Gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami. Wylać wodę z dzbanka. W naczyniu umieścić nóż, włożyć gorące ziemniaki, dodać mleko, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować puree – czas 7 sekund, prędkość 6

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć puree.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TomekZ.G.

Ten przepis również zaliczony.Pierwszy raz robiłem Puree,rodzina zadowolona,smakowało.;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy