Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Puree ziemniaczane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:
  • 800 g ziemniaków (600g obranych)
  • 100 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

W taki sposób można przygotować również puree z batatów. Czas gotowania batatów 25 min.

Przygotowanie:

Krok 1 – Ziemniaki obrać, pokroić w dość duże plastry, umieścić w koszyczku do gotowania.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z ziemniakami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć  zaślepkę. Gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami. Wylać wodę z dzbanka. W naczyniu umieścić nóż, włożyć gorące ziemniaki, dodać mleko, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować puree – czas 7 sekund, prędkość 6

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć puree.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TomekZ.G.

Ten przepis również zaliczony.Pierwszy raz robiłem Puree,rodzina zadowolona,smakowało.;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy