Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Puree ziemniaczane

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
do 30 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • koszyczek
Składniki:
  • 800 g ziemniaków (600g obranych)
  • 100 ml mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

W taki sposób można przygotować również puree z batatów. Czas gotowania batatów 25 min.

Przygotowanie:

Krok 1 – Ziemniaki obrać, pokroić w dość duże plastry, umieścić w koszyczku do gotowania.

Krok 2 – Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, włożyć koszyczek z ziemniakami. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć  zaślepkę. Gotować ziemniaki – temperatura 100˚C, czas 30 minut, prędkość 1

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami. Wylać wodę z dzbanka. W naczyniu umieścić nóż, włożyć gorące ziemniaki, dodać mleko, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować puree – czas 7 sekund, prędkość 6

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć puree.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
4.7 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TomekZ.G.

Ten przepis również zaliczony.Pierwszy raz robiłem Puree,rodzina zadowolona,smakowało.;)

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Super!

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką