Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ptysie z kremem budyniowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
30 minut
Składniki:
Ciasto parzone:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 4 jajka

 

Krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj
  • 120 g masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Wykonanie ciasta:

  1. W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto, aż utworzy się z niego kula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  2. Następnie, zimne ciasto przełożyć do misy robota, założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, zmiksować, dodając po jednym jajku: prędkość 3, po dodaniu ostatniego jajka zwiększyć prędkość na 4 i mieszać ciasto około 4 minuty.
  3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskać dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. 
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200’C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół.

Wykonaniu kremu:

  1. 150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Zakryć go folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  2. Masło utrzeć na puszystą masę z końcówką do mieszania z silikonowym zakończeniem: prędkość 4, czas mieszania około 5 minut. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem: prędkość 4, czas mieszania kremu około 4 minuty.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na połówce ptysia wyciskać krem, na wierzch położyć drugą połówkę ptysia. Wierzch obficie posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Czy ta silikonowa końcówka, to będzie motylek?

Maria

Czy będzie dostępna wersja dla termorobota MRK18?

Sandra

A kiedy będzie aktualizacja

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek