Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ptysie z kremem budyniowym

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia
Liczba porcji:
6-8
Czas pieczenia:
30 minut
Składniki:
Ciasto parzone:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 4 jajka

 

Krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 żółtka jaj
  • 120 g masła
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Lodówka Side by Side MPM-427-SBS-03/AA
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Wykonanie ciasta:

  1. W garnku zagotować wodę z masłem, zmniejszyć ogień. Gdy masło całkowicie się rozpuści wsypać mąkę i energicznie mieszać ciasto, aż utworzy się z niego kula. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  2. Następnie, zimne ciasto przełożyć do misy robota, założyć końcówkę do mieszania z silikonowym zakończeniem, zmiksować, dodając po jednym jajku: prędkość 3, po dodaniu ostatniego jajka zwiększyć prędkość na 4 i mieszać ciasto około 4 minuty.
  3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskać dowolne kształty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie. 
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200’C i piec około 25-30 minut. Wystudzić na kratce. Przekroić wzdłuż na pół.

Wykonaniu kremu:

  1. 150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Zakryć go folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. 
  2. Masło utrzeć na puszystą masę z końcówką do mieszania z silikonowym zakończeniem: prędkość 4, czas mieszania około 5 minut. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem: prędkość 4, czas mieszania kremu około 4 minuty.
  3. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na połówce ptysia wyciskać krem, na wierzch położyć drugą połówkę ptysia. Wierzch obficie posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia

Czy ta silikonowa końcówka, to będzie motylek?

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy