Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Placki z batatów

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
12-15
Czas smażenia:
około 15 minut
Składniki:
  • 2 bataty
  • 1 ziemniak
  • Szalotka lub mała cebulka
  • 2 jajka
  • 8-10 łyżek mąki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
Wskazówki:

Propozycja podania: z jogurtem greckim i łososiem wędzonym

Przygotowanie:
  1. Cebulkę, ziemniaki i bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Założyć tarczę do szatkowania, aby tarka była na małe otwory.
  3. Założyć pokrywkę. Ustawić obroty na: 5/6 i wkładać warzywa.
  4. Wyłączyć i dodać pozostałe składniki, wymieszać szpatułką, doprawić.
  5. Odstawić na 10-15 minut, odsączyć z płynu, pozostawiając skrobię.
  6. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na średnim ogniu, małe placuszki, dosyć cienkie, na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu będą chrupiące, przełożyć na ręcznik kuchenny.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy