Przepis nadesłany przez: Ewelina
Dodaj do ulubionych
Favorite

Placki drożdżowe

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
40 minut
Liczba porcji:
12
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g mleka
  • 5 g drożdży suchych lub 12 g drożdży świeżych
  • 30 g cukru
  • 200 g mąki
Przygotowanie:

1. Do naczynia z zamontowanym nożem wlać 200 g mleka, zamknąć pokrywą dzbanka. Ustawienia własne 40 stopni, obroty 1, czas 1 minuta 20 sekund.
2. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 5 g suchych drożdży (lub 12 g świeżych drożdży), 30 g cukru oraz łyżkę mąki. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, obroty 3, czas 10 sekund.
3. Odczekać 10 minut, aby drożdże wyrosły.
4. Otworzyć pokrywę, dodać 200 g mąki, zamknąć pokrywę dzbanka. Obroty 3, czas 1 minuta.
5. Odczekać 20 minut, aż ciasto podwoi objętość.
6. Smażyć na rozgrzanym oleju, obustronnie. Podawać z cukrem pudrem.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką