Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi z karpiem

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
30 min + studzenie ok. 1 godzina
Liczba porcji:
ok. 50 sztuk
Czas gotowania:
50 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

 

Farsz

  • 2 filety z karpia (ok. 1 – 1,2 kg)
  • 150 g soczewicy czerwonej
  • 150 g cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1,5 litra wody

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pierogi można przygotować wcześniej, wówczas po ugotowaniu wkładać je do zimnej wody z niewielką ilością oleju. Po chwili wyjąć z wody, osuszyć, przechowywać przykryte w lodówce. Przed podaniem zagrzać pierogi we wrzącej, osolonej wodzie lub obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety z karpia (1 – 1,2 kg) dokładnie umyć, skropić sokiem z 1 cytryny, pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości. Pozostawić w lodówce na 30 minut. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.

Krok 2 – Do koszyczka wsypać 150 g czerwonej soczewicy, przepłukać ją zimną wodą. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 4 ząbki czosnku obrać.

Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, przykryć naczyniem z rybą. Gotować na parze – czas 15 minut.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z rybą, do wody włożyć koszyczek z soczewicą. Na dzbanku ponownie założyć naczynie z karpiem, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Zdjąć naczynie z karpiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z soczewicą. Soczewicę i karpia ostudzić. Wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć.

Krok 6 – Z ostudzonych kawałków karpia zdjąć skórę i bardzo starannie wyjąc wszystkie ości – palcami rozdzielając mięso karpa na kawałki.

Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać ugotowaną soczewicę, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 4.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do soczewicy dodać mięso karpia bez ości. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować farsz, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 12 – Przygotować ciasto na pierogi: do dzbanka włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 13 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15 min.

Krok 15 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz z karpia, mocno zlepiać brzegi pierogów.

Krok 16 – Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy