Krok 1 – Filety z karpia (1 – 1,2 kg) dokładnie umyć, skropić sokiem z 1 cytryny, pokroić na kawałki ok. 4cm szerokości. Pozostawić w lodówce na 30 minut. Kawałki ryby posypać solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, przykryć pokrywą.
Krok 2 – Do koszyczka wsypać 150 g czerwonej soczewicy, przepłukać ją zimną wodą. 150 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 4 ząbki czosnku obrać.
Krok 3 – Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, przykryć naczyniem z rybą. Gotować na parze – czas 15 minut.
Krok 4 – Zdjąć naczynie z rybą, do wody włożyć koszyczek z soczewicą. Na dzbanku ponownie założyć naczynie z karpiem, gotować – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Zdjąć naczynie z karpiem, za pomocą miarki wyjąć koszyczek z soczewicą. Soczewicę i karpia ostudzić. Wodę wylać, dzbanek umyć i osuszyć.
Krok 6 – Z ostudzonych kawałków karpia zdjąć skórę i bardzo starannie wyjąc wszystkie ości – palcami rozdzielając mięso karpa na kawałki.
Krok 7 – W dzbanku umieścić nóż, włożyć ok. 150 g obranej i przekrojonej na kawałki cebuli i 4 obrane ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 7 sekund, prędkość 6.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 95˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać ugotowaną soczewicę, dodać 1 pełną łyżeczkę soli, ¾ łyżeczki pieprzu i 1 czubatą łyżeczkę majeranku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 4.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do soczewicy dodać mięso karpia bez ości. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 1 minuta, prędkość 3.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, spróbować farsz, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Krok 12 – Przygotować ciasto na pierogi: do dzbanka włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 13 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15 min.
Krok 15 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok. 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz z karpia, mocno zlepiać brzegi pierogów.
Krok 16 – Pierogi wkładać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką lub z kwaśną śmietaną.