Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi ukraińskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
50 szt.
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 150 g cebuli
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Farsz można wykorzystać do pierogów, krokietów, łazanek, kulebiaków.

Pierogi można przygotować wcześniej, a przed podaniem obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – W dzbanku nr 1 umieścić nóż, włożyć ok 150 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 85˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać 500 g pokruszonych, ugotowanych wcześniej ziemniaków. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ziemniaków dodać 400 g pokruszonego twarogu oraz 1 pełną łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, dzbanek odstawić .

Krok 6 – Przygotować ciasto na pierogi: Do dzbanka nr 2 włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15min.

Krok 9 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów.

Krok 10 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką i boczkiem lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij:
4.4 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Megi

czy MRK 18 też będzie dodany ten przepis?

joanna.szustakiewicz

Postaramy się dodać przepis podczas najbliższej aktualizacji.

Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką