Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi ukraińskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
50 szt.
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 150 g cebuli
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Farsz można wykorzystać do pierogów, krokietów, łazanek, kulebiaków.

Pierogi można przygotować wcześniej, a przed podaniem obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – W dzbanku nr 1 umieścić nóż, włożyć ok 150 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 85˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać 500 g pokruszonych, ugotowanych wcześniej ziemniaków. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ziemniaków dodać 400 g pokruszonego twarogu oraz 1 pełną łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, dzbanek odstawić .

Krok 6 – Przygotować ciasto na pierogi: Do dzbanka nr 2 włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15min.

Krok 9 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów.

Krok 10 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką i boczkiem lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij:
5 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Megi

czy MRK 18 też będzie dodany ten przepis?

joanna.szustakiewicz

Postaramy się dodać przepis podczas najbliższej aktualizacji.

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy