Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi ruskie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
50 szt.
Czas gotowania:
10 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto pierogowe

  • 600 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 300ml ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 500 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 400 g białego sera półtłustego
  • 150 g cebuli
  • 30g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu mielonego

Dodatkowo: 2 łyżki soli do gotowania pierogów.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Farsz można wykorzystać do pierogów, krokietów, łazanek, kulebiaków.

Pierogi można przygotować wcześniej, a przed podaniem obsmażyć je na rozgrzanym oleju.

Przygotowanie:

Krok 1 – W dzbanku nr 1 umieścić nóż, włożyć ok 150 g obranej cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli wlać 30 g oleju (2 łyżki), zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Podsmażyć cebulę – temperatura 85˚C, czas 4 minuty, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywą dzbanka. Do cebuli dodać 500 g pokruszonych, ugotowanych wcześniej ziemniaków. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać – 20 sekund, prędkość 3.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ziemniaków dodać 400 g pokruszonego twarogu oraz 1 pełną łyżeczkę soli i ¾ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać farsz – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, dzbanek odstawić .

Krok 6 – Przygotować ciasto na pierogi: Do dzbanka nr 2 włożyć nóż, wlać 300 g bardzo ciepłej (nie wrzącej) wody, dodać 600g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, wbić 1 jajko. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 7 – Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta, czas 2 minuty, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę, pozostawić na 10-15min.

Krok 9 – Ciasto wałkować na stolnicy na grubość ok 2 mm, w razie konieczności podsypując niewielką ilością mąki. Za pomocą foremki lub szklanki wycinać kółka. Na każdą porcję ciasta nakładać farsz, mocno zlepiać brzegi pierogów.

Krok 10 – Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, gotować 3 min od wypłynięcia. Wyjmować bezpośrednio na talerze. Podawać np. z podsmażoną cebulką i boczkiem lub z kwaśną śmietaną.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy