Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi leniwe ze słodką polewą z bułki tartej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Leniwe:

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta
  • 2 jajka
  • 20 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Bułka do polania:

  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukry (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ser (500 g), wybić 2 jajka, dodać masło (20 g) mąkę (150 g) i 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, podzielić na mniejsze części, uformować wałki grubości ok 2 cm i lekko je spłaszczyć. Za pomocą noża zaznaczyć dekoracyjną kratkę, pokroić ciasto skośnie na kawałki szerokości ok 2 cm.
  3. Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze.
  4. Do umytego naczynia miksującego założyć nóż, włożyć masło (50 g) pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć zaślepkę, wsypać bułkę tartą (30 g) i 1 łyżeczkę cukru. Podsmażyć – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  6. Gorące pierogi polać przygotowaną bułką z masłem i od razu podawać.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

W składnikach do ciasta poddane jest 20 g miękkiego masła. W przepisie krok po kroku już tego masła nie ma. To jest potrzebne czy nie jest potrzebne?

Last edited 1 rok temu by DorotaZ
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Przepis został zaktualizowany. Masło jest potrzebne, proszę zobaczyć krok 1:)

DorotaZ

Ja uwielbiam gotować z termorobotem☺️ a te małe błędy wprowadzają dezorientację. A chciałabym aby wszystko było super☺️☺️

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Bardzo dziękujemy za wszelkie sugestie i uwagi. Pracujemy, ciągle udoskonalamy i niwelujemy błędy:)

Irenka

W/g mnie należałoby mąki użyć w ilości 170gram

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

joanna.szustakiewicz

Pani Irenko, dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Ewelina

Żeby leniwe jak kolwiek trzymały formę użyłam aż 300 gram mąki, przepis zdecydowanie do poprawy

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Zweryfikujemy przepis i poprawimy jeśli będzie taka potrzeba 🙂

Ewelina

Według mnie również mąki w przepisie jest za mało, ciasto wyszło rzadkie, mocno klejące, musiałam drugie tyle mąki dołożyć na stolnicę

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy jeśli będzie taka potrzeba 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy