W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ser (500 g), wybić 2 jajka, dodać masło (20 g) mąkę (150 g) i 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, podzielić na mniejsze części, uformować wałki grubości ok 2 cm i lekko je spłaszczyć. Za pomocą noża zaznaczyć dekoracyjną kratkę, pokroić ciasto skośnie na kawałki szerokości ok 2 cm.
Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze.
Do umytego naczynia miksującego założyć nóż, włożyć masło (50 g) pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Otworzyć zaślepkę, wsypać bułkę tartą (30 g) i 1 łyżeczkę cukru. Podsmażyć – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
Gorące pierogi polać przygotowaną bułką z masłem i od razu podawać.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Pełna treść informacji o przetwarzaniu danych w ramach plików cookies, znajduję się w dokumencie Polityki cookies
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
W składnikach do ciasta poddane jest 20 g miękkiego masła. W przepisie krok po kroku już tego masła nie ma. To jest potrzebne czy nie jest potrzebne?
Przepis został zaktualizowany. Masło jest potrzebne, proszę zobaczyć krok 1:)
Ja uwielbiam gotować z termorobotem☺️ a te małe błędy wprowadzają dezorientację. A chciałabym aby wszystko było super☺️☺️
Bardzo dziękujemy za wszelkie sugestie i uwagi. Pracujemy, ciągle udoskonalamy i niwelujemy błędy:)
W/g mnie należałoby mąki użyć w ilości 170gram
Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂
Pani Irenko, dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂
Żeby leniwe jak kolwiek trzymały formę użyłam aż 300 gram mąki, przepis zdecydowanie do poprawy
Dziękujemy za komentarz. Zweryfikujemy przepis i poprawimy jeśli będzie taka potrzeba 🙂