Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi leniwe ze słodką polewą z bułki tartej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Leniwe:

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta
  • 2 jajka
  • 20 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Bułka do polania:

  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukry (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ser (500 g), wybić 2 jajka, dodać masło (20 g) mąkę (150 g) i 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, podzielić na mniejsze części, uformować wałki grubości ok 2 cm i lekko je spłaszczyć. Za pomocą noża zaznaczyć dekoracyjną kratkę, pokroić ciasto skośnie na kawałki szerokości ok 2 cm.
  3. Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze.
  4. Do umytego naczynia miksującego założyć nóż, włożyć masło (50 g) pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć zaślepkę, wsypać bułkę tartą (30 g) i 1 łyżeczkę cukru. Podsmażyć – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  6. Gorące pierogi polać przygotowaną bułką z masłem i od razu podawać.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

W składnikach do ciasta poddane jest 20 g miękkiego masła. W przepisie krok po kroku już tego masła nie ma. To jest potrzebne czy nie jest potrzebne?

Last edited 2 lat temu by DorotaZ
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Przepis został zaktualizowany. Masło jest potrzebne, proszę zobaczyć krok 1:)

DorotaZ

Ja uwielbiam gotować z termorobotem☺️ a te małe błędy wprowadzają dezorientację. A chciałabym aby wszystko było super☺️☺️

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Bardzo dziękujemy za wszelkie sugestie i uwagi. Pracujemy, ciągle udoskonalamy i niwelujemy błędy:)

Irenka

W/g mnie należałoby mąki użyć w ilości 170gram

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

joanna.szustakiewicz

Pani Irenko, dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Ewelina

Żeby leniwe jak kolwiek trzymały formę użyłam aż 300 gram mąki, przepis zdecydowanie do poprawy

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Zweryfikujemy przepis i poprawimy jeśli będzie taka potrzeba 🙂

Ewelina

Według mnie również mąki w przepisie jest za mało, ciasto wyszło rzadkie, mocno klejące, musiałam drugie tyle mąki dołożyć na stolnicę

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy i poprawimy jeśli będzie taka potrzeba 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek