Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierogi leniwe ze słodką polewą z bułki tartej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
5 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Leniwe:

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 150 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta
  • 2 jajka
  • 20 g miękkiego masła
  • 0,5 łyżeczki soli

Bułka do polania:

  • 50 g miękkiego masła
  • 30 g bułki tartej
  • 1 łyżeczka cukry (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć ser (500 g), wybić 2 jajka, dodać masło (20 g) mąkę (150 g) i 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, podzielić na mniejsze części, uformować wałki grubości ok 2 cm i lekko je spłaszczyć. Za pomocą noża zaznaczyć dekoracyjną kratkę, pokroić ciasto skośnie na kawałki szerokości ok 2 cm.
  3. Pierogi wkładać do wrzącej, osolonej wody, delikatnie zamieszać i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć z wody bezpośrednio na talerze.
  4. Do umytego naczynia miksującego założyć nóż, włożyć masło (50 g) pokrojone na mniejsze kawałki. Zamknąć naczynie pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, rozpuścić masło – temperatura 90˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Otworzyć zaślepkę, wsypać bułkę tartą (30 g) i 1 łyżeczkę cukru. Podsmażyć – temperatura 100˚C, czas 2 minuty, prędkość 1.
  6. Gorące pierogi polać przygotowaną bułką z masłem i od razu podawać.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
DorotaZ

W składnikach do ciasta poddane jest 20 g miękkiego masła. W przepisie krok po kroku już tego masła nie ma. To jest potrzebne czy nie jest potrzebne?

Last edited 9 miesięcy temu by DorotaZ
Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Przepis został zaktualizowany. Masło jest potrzebne, proszę zobaczyć krok 1:)

DorotaZ

Ja uwielbiam gotować z termorobotem☺️ a te małe błędy wprowadzają dezorientację. A chciałabym aby wszystko było super☺️☺️

Marzena Łęgowiak-Sierżęga

Bardzo dziękujemy za wszelkie sugestie i uwagi. Pracujemy, ciągle udoskonalamy i niwelujemy błędy:)

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy