Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik żytni z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + ok. 20 min studzenie
Liczba porcji:
15 min
Czas pieczenia:
ok. 75 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

 

  • 200 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g płynnego miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 80 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 50g (3 łyżki) rumu lub innego, mocnego alkoholu
  • 80 g orzechów włoskich bez łupin
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • cukier puder do posypania
Dodatkowe:

Potrzebne będą: podłużna forma do ciast, wielkości 30×11 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Foremka do keksu może być  podobnych, lecz nie identycznych rozmiarów.

Piernik można przygotować kilka dni wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 80 g orzechów włoskich bez łupin, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać orzechy – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, orzechy przełożyć do innego naczynia. Dzbanek oczyścić.

Krok 3 – 50 g rodzynek, 50 g żurawiny włożyć do miseczki i zalać 50 g rumu. Pozostawić do zmięknięcia.

Krok 4 – 200 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę  proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody przesiać razem przez sitko do miski.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 80 g miękkiego masła dodać 150 g miodu, 100g cukru, 40 g przyprawy do piernika i 1 łyżkę cukru waniliowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzewać – temperatura 75˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, masę pozostawić do przestudzenia na ok. 20 min.

Krok 7 – Do przestudzonej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać 4 jajka, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do ciasta włożyć posiekane orzechy oraz rodzynki i żurawinę razem z rumem. Zamknąć pokrywę, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 3 obroty wsteczne.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok. 75 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 10 – Po upieczeniu  pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia, pozostawić do ostudzenia.

Krok 11 – Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy