Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik żytni z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min + ok. 20 min studzenie
Liczba porcji:
15 kawałków
Czas pieczenia:
ok. 75 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

 

  • 200 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g płynnego miodu naturalnego
  • 100 g cukru
  • 80 g masła (miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • cukier waniliowy (1 łyżka)
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 50g (3 łyżki) rumu lub innego, mocnego alkoholu
  • 80 g orzechów włoskich bez łupin
  • 50 g rodzynek
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • cukier puder do posypania
Dodatkowe:

Potrzebne będą: podłużna forma do ciast, wielkości 30×11 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Wskazówki:

Foremka do keksu może być  podobnych, lecz nie identycznych rozmiarów.

Piernik można przygotować kilka dni wcześniej.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wsypać 80 g orzechów włoskich bez łupin, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać orzechy – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, orzechy przełożyć do innego naczynia. Dzbanek oczyścić.

Krok 3 – 50 g rodzynek, 50 g żurawiny włożyć do miseczki i zalać 50 g rumu. Pozostawić do zmięknięcia.

Krok 4 – 200 g mąki żytniej, 150 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę  proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody przesiać razem przez sitko do miski.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 80 g miękkiego masła dodać 150 g miodu, 100g cukru, 40 g przyprawy do piernika i 1 łyżkę cukru waniliowego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzewać – temperatura 75˚C, czas 7 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, masę pozostawić do przestudzenia na ok. 20 min.

Krok 7 – Do przestudzonej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać 4 jajka, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do ciasta włożyć posiekane orzechy oraz rodzynki i żurawinę razem z rumem. Zamknąć pokrywę, wymieszać ciasto – czas 30 sekund, prędkość 3 obroty wsteczne.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok. 75 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 10 – Po upieczeniu  pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki, zdjąć papier do pieczenia, pozostawić do ostudzenia.

Krok 11 – Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Gorący napój dyniowy z przyprawami
Karmelowe Latte z Cynamonem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek