Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
75 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej uniwersalnej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g masła ( miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 170g płynnego miodu naturalnego
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy (1 łyżka)
  • Przyprawa do piernika
  • 50g (3 łyżki) rumu lub innego, mocnego alkoholu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: powidła śliwkowe ok 100g

Polewa czekoladowa

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g śmietanki 30%
  • 30g masła

Potrzebne będą: Podłużna forma do ciast, wielkości 30×11 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Foremka do keksu może być  podobnych, lecz nie identycznych rozmiarów.

Ciasto można przekroić na 3 części. W takim przypadku będą 2 warstwy powideł.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej.

Jeśli polewa czekoladowa zbyt mocna wystygnie – będzie gęsta. Do smarowania ciasta można ją lekko podgrzać w gorącej kąpieli wodnej ( wstawić naczynie z polewą do naczynia z gorąca wodą) lub podgrzać w mikrofalówce.

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć  nóż,  włożyć 200g czekolady połamanej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 10 sekund, prędkość 6
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka,  przełożyć czekoladę do innych naczyń ( 2 miski) dzieląc czekoladę na 2 części po 100g.
  3. Przygotować polewę czekoladową:  W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 30g masła, wlać 100g śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać  100g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, pozostawić na 1 minutę. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą  łopatki przełożyć polewę do innego naczynia, przestudzić.
  6. Dzbanek i nóż umyć, osuszyć.
  7. Przygotować suche składniki piernika: 250g mąki, 30g mąki ziemniaczanej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać razem przez sitko.
  8. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200g miękkiego masła dodać 170g miodu, 100g  cukru i 1 opakowanie przyprawy do piernika. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzać – temperatura 75˚C, czas 7 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, wsypać  kolejne 100g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka , ogrzewać – temperatura 75˚C, czas 1 minuta, prędkość 1. Otworzyć pokrywę, pozostawić do przestudzenia na ok 30 min.
  10. Do przestudzonej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 4 jaja, 2 łyżki alkoholu, cukier waniliowy oraz 2 łyżki soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok 75 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
  12. Po upieczeniu  pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki,  zdjąć papier do pieczenia, pozostawić do ostudzenia.
  13. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, spodnią część posmarować dokładnie powidłami śliwkowymi. Przykryć wierzchnią częścią. Polać polewą czekoladową, delikatnie ją rozmarować.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy