Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
15
Czas pieczenia:
75 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej uniwersalnej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 200g masła ( miękkiego, w temperaturze pokojowej)
  • 170g płynnego miodu naturalnego
  • 4 jaja
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier waniliowy (1 łyżka)
  • Przyprawa do piernika
  • 50g (3 łyżki) rumu lub innego, mocnego alkoholu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: powidła śliwkowe ok 100g

Polewa czekoladowa

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g śmietanki 30%
  • 30g masła

Potrzebne będą: Podłużna forma do ciast, wielkości 30×11 cm, papier do pieczenia.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:

Foremka do keksu może być  podobnych, lecz nie identycznych rozmiarów.

Ciasto można przekroić na 3 części. W takim przypadku będą 2 warstwy powideł.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu.

Ciasto można przygotować kilka dni wcześniej.

Jeśli polewa czekoladowa zbyt mocna wystygnie – będzie gęsta. Do smarowania ciasta można ją lekko podgrzać w gorącej kąpieli wodnej ( wstawić naczynie z polewą do naczynia z gorąca wodą) lub podgrzać w mikrofalówce.

Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć  nóż,  włożyć 200 g czekolady połamanej na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czekoladę – czas 10 sekund, prędkość 6
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka,  przełożyć czekoladę do innych naczyń ( 2 miski) dzieląc czekoladę na 2 części po 100 g.
  3. Przygotować polewę czekoladową:  W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 30 g masła, wlać 100 g śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka,  zamknąć zaślepkę, ogrzewać – temperatura 80˚C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, do śmietanki dodać  100g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka, pozostawić na 1 minutę. Wymieszać – czas 12 sekund, prędkość 2.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą  łopatki przełożyć polewę do innego naczynia, przestudzić.
  6. Dzbanek i nóż umyć, osuszyć.
  7. Przygotować suche składniki piernika: 250 g mąki, 30 g mąki ziemniaczanej i 3 łyżeczki proszku do pieczenia przesiać razem przez sitko.
  8. W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 200g miękkiego masła dodać 170 g miodu, 100 g  cukru i 1 opakowanie przyprawy do piernika. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Podgrzać – temperatura 75˚C, czas 7 minut, prędkość 1.
  9. Otworzyć pokrywę, wsypać  kolejne 100 g posiekanej czekolady. Zamknąć pokrywę dzbanka , ogrzewać – temperatura 75˚C, czas 1 minuta, prędkość 1. Otworzyć pokrywę, pozostawić do przestudzenia na ok 30 min.
  10. Do przestudzonej masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 4 jaja, 2 łyżki alkoholu, cukier waniliowy oraz 2 łyżki soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka,  za pomocą łopatki przełożyć ciasto do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160˚C, piec ok 75 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
  12. Po upieczeniu  pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremki,  zdjąć papier do pieczenia, pozostawić do ostudzenia.
  13. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół, spodnią część posmarować dokładnie powidłami śliwkowymi. Przykryć wierzchnią częścią. Polać polewą czekoladową, delikatnie ją rozmarować.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek