Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierniczki świąteczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
40
Czas pieczenia:
1 h
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Pierniczki

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g miodu (może być sztuczny)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 paczka przyprawy do piernika (40 g)
  • mąka do podsypywania

Lukier do dekoracji

  • 200 g cukru pudru
  • 1szt białka
  • kilka kropli soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – gęstość lukru zależy od wielkości jajka – im większe białko, tym rzadszy lukier. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru lub rozrzedzić dodając łyżkę przegotowanej wody.

Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, w miarę czasu przechowywania zmiękną.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło, dodać cukier i miód. Zamknąć pokrywę dzbanka, ogrzewać masę – temperatura 80˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ostudzić masę.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do miodu z masłem i cukrem wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać przyprawę do piernika, jajko i żółtka. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę.

Krok 5 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wycinać pierniczki o różnych kształtach.  Układać na blaszce w niewielkich odstępach. Pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.

Krok 6 – Przygotować lukier do dekoracji: do czystego i suchego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać białko – czas 1 minuta, prędkość 4. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do białka, wymieszać – czas  10 sekund, prędkość 3.  Następnie mieszać lukier – czas 3 minuty, prędkość 3. Pod koniec mieszania przez otwór w pokrywie dodać sok lub aromat cytrynowy.

Krok 7 – Ostudzone pierniczki dekorować lukrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy