Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierniczki świąteczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
40
Czas pieczenia:
1 h
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Pierniczki

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g miodu (może być sztuczny)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 paczka przyprawy do piernika (40 g)
  • mąka do podsypywania

Lukier do dekoracji

  • 200 g cukru pudru
  • 1szt białka
  • kilka kropli soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – gęstość lukru zależy od wielkości jajka – im większe białko, tym rzadszy lukier. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru lub rozrzedzić dodając łyżkę przegotowanej wody.

Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, w miarę czasu przechowywania zmiękną.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło, dodać cukier i miód. Zamknąć pokrywę dzbanka, ogrzewać masę – temperatura 80˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ostudzić masę.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do miodu z masłem i cukrem wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać przyprawę do piernika, jajko i żółtka. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę.

Krok 5 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wycinać pierniczki o różnych kształtach.  Układać na blaszce w niewielkich odstępach. Pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.

Krok 6 – Przygotować lukier do dekoracji: do czystego i suchego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać białko – czas 1 minuta, prędkość 4. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do białka, wymieszać – czas  10 sekund, prędkość 3.  Następnie mieszać lukier – czas 3 minuty, prędkość 3. Pod koniec mieszania przez otwór w pokrywie dodać sok lub aromat cytrynowy.

Krok 7 – Ostudzone pierniczki dekorować lukrem.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Bardzo smaczne pierniczki. Wiele ciast pieke od lat ale pierniczki u nas sa pierwszy raz.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nam miło 🙂 Życzymy kolejnych, udanych wypieków. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek