Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło, dodać cukier i miód. Zamknąć pokrywę dzbanka, ogrzewać masę – temperatura 80˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ostudzić masę.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do miodu z masłem i cukrem wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać przyprawę do piernika, jajko i żółtka. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę.
Krok 5 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wycinać pierniczki o różnych kształtach. Układać na blaszce w niewielkich odstępach. Pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.
Krok 6 – Przygotować lukier do dekoracji: do czystego i suchego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać białko – czas 1 minuta, prędkość 4. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do białka, wymieszać – czas 10 sekund, prędkość 3. Następnie mieszać lukier – czas 3 minuty, prędkość 3. Pod koniec mieszania przez otwór w pokrywie dodać sok lub aromat cytrynowy.
Krok 7 – Ostudzone pierniczki dekorować lukrem.
Bardzo smaczne pierniczki. Wiele ciast pieke od lat ale pierniczki u nas sa pierwszy raz.
Dziękujemy za komentarz. Bardzo nam miło 🙂 Życzymy kolejnych, udanych wypieków. Pozdrawiamy 🙂