Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pierniczki świąteczne

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
40
Czas pieczenia:
1 h
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:

Pierniczki

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g miodu (może być sztuczny)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 paczka przyprawy do piernika (40 g)
  • mąka do podsypywania

Lukier do dekoracji

  • 200 g cukru pudru
  • 1szt białka
  • kilka kropli soku z cytryny lub aromatu cytrynowego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – gęstość lukru zależy od wielkości jajka – im większe białko, tym rzadszy lukier. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru lub rozrzedzić dodając łyżkę przegotowanej wody.

Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, w miarę czasu przechowywania zmiękną.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć masło, dodać cukier i miód. Zamknąć pokrywę dzbanka, ogrzewać masę – temperatura 80˚C, czas 4 minuty, prędkość 3.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, ostudzić masę.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do miodu z masłem i cukrem wsypać przesianą mąkę z sodą, dodać przyprawę do piernika, jajko i żółtka. Wymieszać ciasto – czas 25 sekund, prędkość 4.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, wyjąć ciasto na stolnicę.

Krok 5 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wałkować na grubość ok. 0,5 cm, foremkami wycinać pierniczki o różnych kształtach.  Układać na blaszce w niewielkich odstępach. Pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C i piec przez ok. 15 minut, aż będą lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy.

Krok 6 – Przygotować lukier do dekoracji: do czystego i suchego dzbanka założyć nóż i motylek, wlać białka jaj. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ubijać białko – czas 1 minuta, prędkość 4. Cukier puder przesiać przez sitko i wsypać do białka, wymieszać – czas  10 sekund, prędkość 3.  Następnie mieszać lukier – czas 3 minuty, prędkość 3. Pod koniec mieszania przez otwór w pokrywie dodać sok lub aromat cytrynowy.

Krok 7 – Ostudzone pierniczki dekorować lukrem.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Bardzo smaczne pierniczki. Wiele ciast pieke od lat ale pierniczki u nas sa pierwszy raz.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Bardzo nam miło 🙂 Życzymy kolejnych, udanych wypieków. Pozdrawiamy 🙂

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Aromat waniliowy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek