Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pesto z cukinii

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g młodej cukinii ( ze skórą, bez gniazd nasiennych)
  • 60 g sera parmezan w kawałku
  • 50 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 20 g liści bazylii (ok 0,5 doniczki)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pesto można przechowywać w lodówce szczelnym opakowaniu do 2 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera parmezan pokroić na kawałki ok 1-2 cm, 200 g cukinii pokroić na kawałki ok 2-3cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki ok 2-3 cm, 50 g blanszowanych migdałów, 20 g świeżych liści bazylii. Wlać 100 g oliwy z oliwek, dodać 0,5 łyżeczki soli (można nieco więcej). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować pesto – czas  1 minuta, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.

Krok 4 – Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem lub jako dodatek do pieczywa oraz dań mięsnych z ryb i drobiu.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado