Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pesto z cukinii

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g młodej cukinii ( ze skórą, bez gniazd nasiennych)
  • 60 g sera parmezan w kawałku
  • 50 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 20 g liści bazylii (ok 0,5 doniczki)
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pesto można przechowywać w lodówce szczelnym opakowaniu do 2 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera parmezan pokroić na kawałki ok 1-2 cm, 200 g cukinii pokroić na kawałki ok 2-3cm.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki ok 2-3 cm, 50 g blanszowanych migdałów, 20 g świeżych liści bazylii, kawałki cukinii. Wlać 100 g oliwy z oliwek, dodać 0,5 łyżeczki soli (można nieco więcej). Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować pesto – czas  1 minuta, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.

Krok 4 – Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem lub jako dodatek do pieczywa oraz dań mięsnych z ryb i drobiu.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Super, bardzo smaczne i super ekspresowe danie. Zabraklo tylko w przepisie informacji co dokladnie nalezy zrobic z cukinia po jej pokrojeniu.

joanna.szustakiewicz

Pani Natalio, dziękujemy za komentarz i uwagę. Poprawimy przepis 🙂

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Przepis został poprawiony podczas ostatniej aktualizacji 🙂

Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska