Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pesto migdałowe z miętą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 60 g sera grana padano w kawałku
  • 100 g obranych (blanszowanych)migdałów
  • 10-15 szt liści świeżej mięty
  • 50 g cebuli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 100 g śmietanki 30%
  • 50 g mleka
  • 0,5 łyżeczki soli do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pesto migdałowe jest idealne do krótkich makaronów (farfalle, kolanka, penne). Pesto można przechowywać w hermetycznym opakowaniu w lodówce do 2 dni.
Zamiast śmietanki i mleka krowiego m0żna użyć śmietanki i mleka roślinnego.
Aby uzyskać ostrzejszy smak, można użyć nieobranych migdałów.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 60 g sera grana padano pokroić na kawałki ok 1-2 cm, cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, 10-15 liści świeżej mięty umyć i osuszyć.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 60 g sera grana padano pokrojonego na kawałki ok 1-2 cm, 100 g blanszowanych migdałów oraz 10-15 liści mięty . Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 30 sekund, prędkość 12.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, masę przełożyć do innego naczynia. Naczynie miksujące przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym

Krok 4 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki cebuli, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, posiekać cebulę – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli wlać 100 g śmietanki 30% oraz 50 g mleka. Dodać 0,5 łyżeczki soli oraz zmiksowane migdały z miętą i serem. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać pesto – czas 1 minuta, prędkość 3.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pesto do innego naczynia.

Krok 8 – Podawać wymieszane z ugotowanym makaronem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska