Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z selera i warzyw

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
70 minut
Liczba porcji:
około 15 kawałków
Czas pieczenia:
60 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • forma keksowa długości 25-30 cm
  • 700 g obranego korzenia selera
  • 100 g obranej marchewki
  • 130 g obranej cebuli
  • 140 g oczyszczonej z pestek czerwonej papryki
  • 30 g czosnku
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g masła
  • 5 g soli
  • pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

UWAGA!!! Forma keksowa po wyjęciu z piekarnika jest gorąca !!!

Przygotowanie:
  1. 700 g obranego korzenia selera, 100 g obranej marchewki, 130 g obranej cebuli, 140 g oczyszczonej z pestek czerwonej papryki i 30 g czosnku pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, dodać 50 g masła. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozpuścić masło. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, wlać 200 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, poddusić warzywa. Temperatura 80°C, czas 20 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę. W tym momencie warzywa powinny puścić trochę wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ponownie dusić warzywa, aby były prawie miękkie. Temperatura 90°C, czas 20 minut, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, warzywa przełożyć do miski, powstały bulion warzywny przelać do miseczki.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać wszystkie warzywa, zmiksować na gładką masę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  7. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć warzywa ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie zmiksować warzywa. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, wbić 2 jajka, wsypać 50 g bułki tartej, wsypać 5 g soli, pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę majeranku, wlać 5-6 łyżek bulionu warzywnego.
  9. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać masę na pasztet z selera. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  10. Zdjąć pokrywę. Formę keksową długości 25-30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć masę na pasztet, wyrównać wierzch.
  11. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec pasztet około 60 minut. Po upieczeniu formę z pasztetem od razu wyjąć z piekarnika. Pasztet studzić w foremce.
Udostępnij:
3.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek