Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z królika z warzywami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
60 min
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 tuszka królika (ok 1,3 kg)
  • 160 g boczku wędzonego parzonego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 280 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 większa cebula (ok 120 g)
  • 1 bułka kajzerka
  • 200 g wody do namoczenia bułki
  • 5 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli do masy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2,2 litra wody do gotowania
  • Bułka tarta do obsypania formy i pasztetu ( ok 50 g)
  • 2 łyżki oleju do posmarowania formy

 

Potrzebna będzie podłużna forma do pieczenia ok 26cm x 11cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Forma musi być dokładnie wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Dzięki temu pasztet po upieczeniu bez problemu powinien „wyjść” z formy.

Można również formę wyłożyć aluminiową folią do pieczenia i również nasmarować olejem i wysypać bułką tartą.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: Tuszkę królika umyć, przekroić na mniejsze kawałki (nogi, skoki, comber).

280 g marchwi, 100 g pietruszki i 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa ułożyć pojemniku do gotowania na parze.

4 ząbki czosnku obrać. 100 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki.

160 g boczku pokroić na mniejsze kawałki.

200 g wątróbek drobiowych umyć, oczyścić z błon, przekroić na mniejsze kawałki .

1 bułkę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać 200 g wody. Po namoczeniu bułkę odcisnąć nadmiaru wody.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1300 g kawałków królika.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 2,2 litra wody (2,2 kg), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z warzywami, przykryć pojemnik. Gotować królika i warzywa – temperatura 105˚C, 60 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, warzywa przestudzić.

Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek, wyjąć mięso królika, ostudzić.

Krok 6 – Do koszyczka włożyć przygotowaną wątróbkę drobiową, Koszyczek włożyć do wywaru, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć wątróbkę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek z wątróbką, wątróbkę przestudzić.

Krok 8 – Wylać zawartość dzbanka, dzbanek umyć.

Krok 9 – Mięso królika starannie oddzielić od kości.

Krok 10 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, połowę sparzonej wątróbki, połowę mięsa z królika oraz połowę warzyw ugotowanych na parze, wbić 3 jaja.

Krok 13 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, przełożyć masę do innego naczynia. Do dzbanka z nożem włożyć pozostałe mięso, wątróbkę, warzywa, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, wbić 2 jaja. Dodać 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać wcześniej zmiksowane mięso. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 5.

Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić. Masa na pasztet musi być wyraźnie słona i pikantna. Można też dodać więcej gałki muszkatołowej.

Krok 17 – Prostokątną formę do pieczenia wysmarować dokładnie olejem, wysypać starannie bułką tartą tak, aby nie było nieposypanych fragmentów.

Krok 18 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię, lekko ubić masę w formie ( stukając o blat). Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą.

Krok 19 – Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec około 1 godzinę.

Krok 20 – Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agabella1

Pyszny

joanna.szustakiewicz

Bardzo się cieszymy 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek