Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pasztet z królika z warzywami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
10-12
Czas gotowania:
60 min
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 1 tuszka królika (ok 1,3 kg)
  • 160 g boczku wędzonego parzonego
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 280 g marchwi
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g selera
  • 1 większa cebula (ok 120 g)
  • 1 bułka kajzerka
  • 200 g wody do namoczenia bułki
  • 5 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 1 łyżka soli do gotowania
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli do masy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2,2 litra wody do gotowania
  • Bułka tarta do obsypania formy i pasztetu ( ok 50 g)
  • 2 łyżki oleju do posmarowania formy

 

Potrzebna będzie podłużna forma do pieczenia ok 26cm x 11cm

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Forma musi być dokładnie wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą. Dzięki temu pasztet po upieczeniu bez problemu powinien „wyjść” z formy.

Można również formę wyłożyć aluminiową folią do pieczenia i również nasmarować olejem i wysypać bułką tartą.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: Tuszkę królika umyć, przekroić na mniejsze kawałki (nogi, skoki, comber).

280 g marchwi, 100 g pietruszki i 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa ułożyć pojemniku do gotowania na parze.

4 ząbki czosnku obrać. 100 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki.

160 g boczku pokroić na mniejsze kawałki.

200 g wątróbek drobiowych umyć, oczyścić z błon, przekroić na mniejsze kawałki .

1 bułkę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać 200 g wody. Po namoczeniu bułkę odcisnąć nadmiaru wody.

Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1300 g kawałków królika.

Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 2,2 litra wody (2,2 kg), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z warzywami, przykryć pojemnik. Gotować królika i warzywa – temperatura 105˚C, 60 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, warzywa przestudzić.

Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek, wyjąć mięso królika, ostudzić.

Krok 6 – Do koszyczka włożyć przygotowaną wątróbkę drobiową, Koszyczek włożyć do wywaru, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć wątróbkę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek z wątróbką, wątróbkę przestudzić.

Krok 8 – Wylać zawartość dzbanka, dzbanek umyć.

Krok 9 – Mięso królika starannie oddzielić od kości.

Krok 10 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, połowę sparzonej wątróbki, połowę mięsa z królika oraz połowę warzyw ugotowanych na parze, wbić 3 jaja.

Krok 13 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 14 – Otworzyć pokrywę, przełożyć masę do innego naczynia. Do dzbanka z nożem włożyć pozostałe mięso, wątróbkę, warzywa, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, wbić 2 jaja. Dodać 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 15 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać wcześniej zmiksowane mięso. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 5.

Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić. Masa na pasztet musi być wyraźnie słona i pikantna. Można też dodać więcej gałki muszkatołowej.

Krok 17 – Prostokątną formę do pieczenia wysmarować dokładnie olejem, wysypać starannie bułką tartą tak, aby nie było nieposypanych fragmentów.

Krok 18 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię, lekko ubić masę w formie ( stukając o blat). Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą.

Krok 19 – Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec około 1 godzinę.

Krok 20 – Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy