Krok 1 – Przygotować składniki: Tuszkę królika umyć, przekroić na mniejsze kawałki (nogi, skoki, comber).
280 g marchwi, 100 g pietruszki i 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa ułożyć pojemniku do gotowania na parze.
4 ząbki czosnku obrać. 100 g cebuli obrać, przekroić ją na mniejsze kawałki.
160 g boczku pokroić na mniejsze kawałki.
200 g wątróbek drobiowych umyć, oczyścić z błon, przekroić na mniejsze kawałki .
1 bułkę podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do miseczki, zalać 200 g wody. Po namoczeniu bułkę odcisnąć nadmiaru wody.
Krok 2 – Na dnie koszyczka ułożyć w kolejności: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1300 g kawałków królika.
Krok 3 – Do naczynia miksującego wlać 2,2 litra wody (2,2 kg), wsypać 1 łyżkę soli. Zamknąć pojemnikiem do gotowania na parze z warzywami, przykryć pojemnik. Gotować królika i warzywa – temperatura 105˚C, 60 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Zdjąć pojemnik z warzywami, warzywa przestudzić.
Krok 5 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek, wyjąć mięso królika, ostudzić.
Krok 6 – Do koszyczka włożyć przygotowaną wątróbkę drobiową, Koszyczek włożyć do wywaru, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, sparzyć wątróbkę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Za pomocą miarki wyjąc koszyczek z wątróbką, wątróbkę przestudzić.
Krok 8 – Wylać zawartość dzbanka, dzbanek umyć.
Krok 9 – Mięso królika starannie oddzielić od kości.
Krok 10 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 120 g pokrojonej cebuli i 3 ząbki czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 8 sekund, prędkość 6.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę , za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Wlać 30 g oleju, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę – zeszklić cebulę – temperatura 100˚C, 5 minut, prędkość 1.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 80 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, połowę sparzonej wątróbki, połowę mięsa z królika oraz połowę warzyw ugotowanych na parze, wbić 3 jaja.
Krok 13 – Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.
Krok 14 – Otworzyć pokrywę, przełożyć masę do innego naczynia. Do dzbanka z nożem włożyć pozostałe mięso, wątróbkę, warzywa, namoczoną i odciśniętą kajzerkę, wbić 2 jaja. Dodać 2 łyżki soli, 1 łyżeczkę pieprzu i 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej. Zamknąć pokrywę zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 8.
Krok 15 – Otworzyć pokrywę, do masy dodać wcześniej zmiksowane mięso. Zamknąć pokrywę, wymieszać masę – czas 1 minuta, prędkość 5.
Krok 16 – Otworzyć pokrywę, spróbować masę, ewentualnie doprawić. Masa na pasztet musi być wyraźnie słona i pikantna. Można też dodać więcej gałki muszkatołowej.
Krok 17 – Prostokątną formę do pieczenia wysmarować dokładnie olejem, wysypać starannie bułką tartą tak, aby nie było nieposypanych fragmentów.
Krok 18 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć masę do przygotowanej formy. Wyrównać powierzchnię, lekko ubić masę w formie ( stukając o blat). Powierzchnię pasztetu posypać bułką tartą.
Krok 19 – Pasztet wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec około 1 godzinę.
Krok 20 – Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić.
Pyszny
Bardzo się cieszymy 🙂