Przygotowanie:
Krok 1 – 0,5 pęczka szczypiorku posiekać. 1 puszkę (125 g) sardynek otworzyć, osączyć z oleju.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 5 jajek przekrojonych na połówki, dodać ok. 90 g sardynek osączonych z oleju, 1 czubatą łyżkę majonezu. Dodać 0,5 łyżeczki soli i solidną szczyptę pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 15 sekund, prędkość 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać posiekaną pastę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać pastę – czas 20 sekund, prędkość 4.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia. Posypać posiekanym szczypiorkiem.