Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Papryka konserwowa do słoika

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2 słoiki po 400 ml
Czas gotowania:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 600 g papryki czerwonej
  • 100 g cebuli
  • 15 g czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki białej gorczycy

Zalewa:

  • 400 g wody
  • 160 g octu spirytusowego 10%
  • 80 g cukru
  • 5 g soli
Wskazówki:

Uwaga! Słoiki po wyjęciu z garnka są gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 600 g papryki czerwonej przekroić na 4 części, oczyścić z gniazd nasiennych.
  2. Przygotować 2 słoiki o pojemności 400 ml każdy. Na dno każdego słoika wsypać po 1 liściu laurowym, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu i pół łyżeczki białej gorczycy rozdzielić do 2 słoików.
  3. Kawałki czerwonej papryki wkładać do słoików. 100 g cebuli pokroić w piórka, po połowie dodać do słoików. 15 g czosnku obrać, pokroić w plasterki, również dodać je do słoików.
  4. Teraz pora na zalewę. Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, 160 g octu spirytusowego 10%, wsypać 80 g cukru i 5 g soli.
  5. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować zalewę. Opcja na parze, czas 7 minut.
  6. Zdjąć pokrywę, zalewę wystudzić (może być letnia, ale nie gorąca).
  7. Letnią zalewę przelać do słoików, w całości zakrywając nią papryki.
  8. W garnku na dnie wyłożyć ścierkę, włożyć słoiki do garnka, zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Wodę w garnku zagotować. Słoiki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody.
  9. Słoiki wyjąć z garnka, układać je do góry dnem na ścierce, do ich wystudzenia.
  10. Słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Udostępnij:
4 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy