Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pączki tradycyjne

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
16 sztuk
Czas smażenia:
ok. 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypywania
  • 50 g świeżych drożdży
  • 220 g mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki mocnej wódki)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • 200 – 300 g marmolady wieloowocowej (lub innej, wg uznania)
  • Olej do smażenia – ok 1 -1,5 litra
  • Cukier puder do posypania lub lukier

Lukier: (opcjonalnie)

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy
  • Skórka pomarańczowa do posypania

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ostrzeżenia:

  1. UWAGA! Tłuszcz do smażenia nie powinien być zbyt gorący. Pączki powinny smażyć się powoli, aby nie przypaliła się skórka i aby były dosmażone w środku.
  2.  Pączki możesz posypać cukrem pudrem zamiast lukru.

 

Wskazówki:

  1. Formowanie pączków: Ciasto na pączki można również rozwałkować, wyciąć kółka, na połowę z nich nałożyć na środek marmoladę i przykrywać drugim kółkiem. Starannie zlepić brzegi, uformować kulki.
  2. Pączki przed smażeniem powinny dobrze wyrosnąć – po włożeniu do gorącego tłuszczu powinny od razu wypływać na powierzchnię.
  3. Spłaszczenie pączków spowoduje, że uzyskają odpowiedni kształt i nie będą obracać się podczas smażenia .
  4. Podczas smażenia pączki najłatwiej odwracać na druga stronę drewnianym patyczkiem (np. do szaszłyków).
  5. Dzięki dodatkowi spirytusu pączki wchłaniają mniej tłuszczu podczas smażenia.
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, wlać 220 g ciepłego mleka, dodać 50 g pokruszonych drożdży. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3.
  2. Otworzyć pokrywę, do mleka z drożdżami dodać 500 g mąki pszennej, 50 g drobnego cukru, 1 jajko, 3 żółtka, 50 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki, szczyptę soli. Wlać 1 łyżkę spirytusu i 1 łyżkę soku z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.
  3. Wyrabiać ponownie – program wyrabianie ciasta 2 minuty, obroty 2.
  4. Ciasto pozostawić do wyrastania w naczyniu na 30 minut.
  5. Otworzyć pokrywę, ciasto włożyć na stolnicę, zagnieść, dłońmi uformować wałek, podzielić go na 16-18 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć na placuszki. Na środek każdego placuszka nałożyć łyżeczkę marmolady. Brzegi cista zawijać nad marmoladę, starannie zlepić zamykając marmoladę w środku, uformować kulki. Uformowane pączki ułożyć na tacy posypanej mąką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na ok 40 minut.
  6. Po wyrośnięciu każdego pączka delikatnie spłaszczyć . Pączki smażyć w głębokim tłuszczu o temperaturze ok 160-170˚C (niezbyt gorącym), z każdej strony aż będą lekko brązowe. Wyjąć, osączyć, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
  7. Przygotować lukier: w naczyniu umieścić nóż, wlać 3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy, wsypać 150 g przesianego cukru pudru. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką, wymieszać lukier – czas 30 sekund, prędkość 3.
Udostępnij:
5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia

Pyszne, szybkie i proste do zrobienia.

joanna.szustakiewicz

Bardzo nas to cieszy 🙂

Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek