Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Naleśniki – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
10
Czas smażenia:
do 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 550 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej (typ 500)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Smażenie naleśników może wymagać smarowania patelni olejem. Patelnię należy cienko smarować olejem przed nalaniem każdej porcji ciasta.

Do ciasta naleśnikowego można dołożyć np. 2 łyżki pesto – otrzymamy zielone ciasto bazyliowe do naleśników wytrawnych.

Przygotowanie:

Krok 1 – W urządzeniu miksującym założyć nóż. Wlać mleko, dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać ciasto do innego naczynia.

Krok 3 – Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć naleśniki z obydwu stron.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Janusz

Przepis jest rozbieżny.
Co należy w końcu nałożyć nóż czy mieszadło?

joanna.szustakiewicz

Należy nałożyć nóż. W przepisie nie ma informacji o użyciu mieszadła.

Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado