Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Naleśniki – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
10
Czas smażenia:
do 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 550 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej (typ 500)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Smażenie naleśników może wymagać smarowania patelni olejem. Patelnię należy cienko smarować olejem przed nalaniem każdej porcji ciasta.

Do ciasta naleśnikowego można dołożyć np. 2 łyżki pesto – otrzymamy zielone ciasto bazyliowe do naleśników wytrawnych.

Przygotowanie:

Krok 1 – W urządzeniu miksującym założyć nóż. Wlać mleko, dodać wszystkie pozostałe składniki ciasta. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 6.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przelać ciasto do innego naczynia.

Krok 3 – Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną patelnię, smażyć naleśniki z obydwu stron.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
3 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Janusz

Przepis jest rozbieżny.
Co należy w końcu nałożyć nóż czy mieszadło?

joanna.szustakiewicz

Należy nałożyć nóż. W przepisie nie ma informacji o użyciu mieszadła.

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy