Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mus kawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 30 min
Liczba porcji:
6
Składniki:

• 1 szklanka mocnej kawy
• 1 szklanka śmietany kremówki
• 2 żółtka
• 1/2 szklanki cukru
• 2 dkg żelatyny

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Mikser z misą obrotową MMR-21Z
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Śmietanę ubić na sztywno.
Krok 2 – Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w gorącej kawie.
Krok 3 – Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodawać powoli gorącą kawę.
Krok 4 – Przestudzoną masę delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.
Krok 5 – Masę można podawać jako deser w pucharkach lub zastosować jako dodatek np. do ciasta biszkoptowego.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy