Przepis nadesłany przez: Joanna Szustakiewicz
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffinki z dynią

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
25 minut
Liczba porcji:
ok. 15 sztuk
Czas pieczenia:
25 minut
Składniki:
  • 30 dag miąższu dyni
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pestki słonecznika do posypania
Dodatkowe:

15 sztuk papilotek lub foremek na muffinki

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Muffinki przed pieczeniem posypać pestkami słonecznika
Przygotowanie:
  1. Miąższ z dyni (30 g) pokroić w kostkę.
  2. Kawałki miąższu włożyć do rondelka i zalać kilkoma łyżkami wody.
  3. Rondelek postawić na ogniu, usmażyć do miękkości, następnie zestawić z ognia i wystudzić.
  4. Dynię zblendować.
  5. 2 jajka i 1/3 łyżki oleju zmiksować. Dodać wymieszane razem suche składniki: 1/3 szklanki cukru, 25 dag mąki pszennej oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem. Na koniec dodać mus z dyni.
  6. Ciasto przelać do papilotek/foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
  7. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado