Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffinki czekoladowe z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
15 szt
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 3 czubate łyżki kakao (ok.40g)
  • 150 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 140 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 ml nalewki wiśniowej (rumu lub innego, podobnego alkoholu)
  • 80 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 50 g posiekanych orzechów ( włoskich/laskowych/migdałów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Kilka kropli aromatu rumowego do ciast
  • Polewa czekoladowa lub cukier puder do wykończenia muffinek.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć motylek do mieszania, wlać mleko, olej, alkohol, aromaty do ciast, dodać jajka. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do płynu dodać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość  2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać orzechy, posiekaną czekoladę i żurawinę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 5 – Silikonowe foremki do muffinek  napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 6 – Po upieczeniu muffinki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy