Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Muffinki czekoladowe z bakaliami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
15 szt
Czas pieczenia:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 3 czubate łyżki kakao (ok.40g)
  • 150 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 140 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 140 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 ml nalewki wiśniowej (rumu lub innego, podobnego alkoholu)
  • 80 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 60 g żurawiny kandyzowanej
  • 50 g posiekanych orzechów ( włoskich/laskowych/migdałów)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • Kilka kropli aromatu rumowego do ciast
  • Polewa czekoladowa lub cukier puder do wykończenia muffinek.
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-64-BOM-23B
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć motylek do mieszania, wlać mleko, olej, alkohol, aromaty do ciast, dodać jajka. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do płynu dodać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość  2.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać orzechy, posiekaną czekoladę i żurawinę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.

Krok 5 – Silikonowe foremki do muffinek  napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.

Krok 6 – Po upieczeniu muffinki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek