Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu miksującym założyć motylek do mieszania, wlać mleko, olej, alkohol, aromaty do ciast, dodać jajka. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 2.
Krok 2 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do płynu dodać mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do ciasta dodać orzechy, posiekaną czekoladę i żurawinę. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 20 sekund, prędkość 1.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do innego naczynia.
Krok 5 – Silikonowe foremki do muffinek napełniać ciastem prawie do pełna. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia.
Krok 6 – Po upieczeniu muffinki pozostawić chwilę do przestygnięcia, wyjąć z foremek, udekorować polewą czekoladową, posypać orzechami, wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.