Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mini pizza na cieście półfrancuskim

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min + 60 min schlodzenie ciasta
Liczba porcji:
20
Czas pieczenia:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 -3 sztuki pomidorów
  • 15-20 oliwek (czarnych lub zielonych)
  • 100g salami w plasterkach lub innej wędliny
  • 100 g startego sera mozarella (lub innego tartego sera)
  • 100 g ketchupu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ciasto półfrancuskie można przygotować kilka godzin wcześniej (nawet dzień wcześniej) i surowe przechowywać w lodówce.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pomidory umyć, pokroić w plasterki. Oliwki pokroić.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż. Do naczynia włożyć biały ser i masło pokrojone na mniejsze kawałki, mąkę, jajko, sól i pieprz. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ciasto – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć ciasto do miski, przykryć pokrywką lub folią spożywczą, schłodzić w lodówce przynajmniej 1 godzinę.

Krok 4 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować ciasto na grubość ok 0,5cm. Szklanką wycinać kółka, ułożyć je na blasze. Pozostałe skrawki ciasta zagnieść, ponownie rozwałkować i wyciąć kółka.

Krok 5 – Placki smarować ketchupem, układać na nich salami, plasterki pomidorów, posypać tartym serem i pokrojonymi oliwkami.  Mini pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180˚C z termoobiegiem, piec przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić, zdjąć z blachy. Podawać gorące.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy