Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek pomarańczowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 2 żółtka
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 180 g konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżeczka żelatyny (ok 5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Dodatkowo:

Mąka do podsypywania ciasta

2 łyżki konfitury pomarańczowej

Masło do wysmarowania formy

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Spód mazurka:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 220 g mąki pszennej, 50 g przesianego cukru pudru, dodać 100 g miękkiego masła, 2 żółtka oraz kilka kropli aromatu waniliowego do ciast. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypując lekko mąką zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 – 25 minut. Ciasto musi być upieczone, lekko brązowe. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.

Krem:

Krok 1 – 1 łyżeczkę żelatyny wsypać do kubeczka, zalać 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić na kilka minut do napęcznienia.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 50 ml śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać: czas 2 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki włożyć namoczoną 1 łyżeczkę żelatyny. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Do rozpuszczonej żelatyny włożyć 250 g serka mascarpone, dodać 180 g konfitury pomarańczowej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Spód mazurka posmarować 2 łyżkami konfitury pomarańczowej.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Krok 7 – Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką