Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Mazurek pomarańczowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min + chłodzenie ciasta 30 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
20 min + studzenie
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Ciasto :

  • 220 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru (1 czubata łyżka) przesianego
  • 2 żółtka
  • Kilka kropli aromatu waniliowego

Krem :

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 180 g konfitury pomarańczowej
  • 1 łyżeczka żelatyny (ok 5 g)
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Dodatkowo:

Mąka do podsypywania ciasta

2 łyżki konfitury pomarańczowej

Masło do wysmarowania formy

Do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Spód mazurka:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać 220 g mąki pszennej, 50 g przesianego cukru pudru, dodać 100 g miękkiego masła, 2 żółtka oraz kilka kropli aromatu waniliowego do ciast. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Wyłożyć ciasto na stolnicę, podsypując lekko mąką zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Blachę do pieczenia mazurka starannie wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.

Krok 3 – Upiec ciasto w temp 180˚C przez ok. 20 – 25 minut. Ciasto musi być upieczone, lekko brązowe. Po upieczeniu ostudzić, wyjąc spód mazurka na płaską tacę.

Krem:

Krok 1 – 1 łyżeczkę żelatyny wsypać do kubeczka, zalać 2 łyżkami zimnej wody, pozostawić na kilka minut do napęcznienia.

Krok 2 – W naczyniu miksującym założyć nóż, wlać 50 ml śmietanki 30%. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Ogrzewać: czas 2 min, temperatura 80˚C, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Do gorącej śmietanki włożyć namoczoną 1 łyżeczkę żelatyny. Zamknąć pokrywę, odczekać chwilę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 2.

Krok 4 – Do rozpuszczonej żelatyny włożyć 250 g serka mascarpone, dodać 180 g konfitury pomarańczowej. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem – czas 30 sekund, prędkość 3.

Krok 5 – Spód mazurka posmarować 2 łyżkami konfitury pomarańczowej.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przygotowany krem wyłożyć na upieczony spód mazurka i za pomocą łopatki rozprowadzić go równomiernie. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.

Krok 7 – Mazurek udekorować pokrojoną skórką pomarańczową.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek